Tjøttaspelet har gjenoppstått etter seks års dvale

Tjøttaspelet 2018: Her er Olav Trygvasson på gjestebud hos Hårek på Tjøtta.

Tjøttaspelet 2018: Her er Olav Trygvasson på gjestebud hos Hårek på Tjøtta. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I kirkebakken utenfor Tjøtta kirke spilles Tjøttaspelet igjen, etter 6 år dvale.

DEL

Tjøttaspelet handler om Hårek (Øyvindsson) på Tjøtta og hans hus gjennom ca. 25 år. Vi får se veksten og fallet til en av de mektigste høvdingene i datidens Hålogaland. Hvordan Hårek styrte og ble styrt av både kongen og hans kone, Ragnhild. Hårek levde i en tid med nye religioner og en ny maktdeling.

Tjøttaspelet blir satt opp i kirkebakken ved Tjøtta kirke, i de samme omgivelsene som disse hendelsene utartet for om lag 1000 år siden.

Med støtte fra lokale bedrifter på Tjøtta og i Sandnessjøen blir Tjøttaspelet satt opp igjen etter 6 år dvale.

Fylkesregissøren

Andreas Altermark fra Steigen er regissør for Tjøttaspelet denne gangen, og representerer Nordland fylkeskommune og fylkesregissørordninga. Altermark sier at Tjøttaspelet er et spel det virkelig er liv laga for.

– Det har vært kjempegøy å få jobbe med dette spelet. Det har vært veldig mye prosess og endringer, men det er sånn som det må være.

Altermark sier at det manuset som Aud Halsen Myhre skrev i 1994 har vært et utrolig godt utgangspunkt for hvordan spelet er i dag. Det er samme innhold, men noen få scener er endret.

– Har dere støtt på noen utfordringer underveis?

– Vi har egentlig ikke hatt noen store utfordringer. Alle i besetningen har vært veldig på tilbudssiden og vi har kommet oss igjennom alt, uten problem. Den største utfordringen vi har hatt er at vi ikke har sommer her i Nord-Norge lenger. Det har vært noen dager der vi ikke har kunnet øve på grunn av det.

Et veldig fint spel

Aud Halsen Myhre skrev Tjøttaspelet i 1994, og ga spelet i gave til Tjøtta-samfunnet i 1995, da spelet ble satt opp for første gang.

Spelet var i utgangspunktet ikke laget for det bruket det brukes til i dag. Det var laget til en 8. klasse i drama som skulle bearbeide og skape spelet selv. En dag så Aud at Nordland fylkeskommune skulle arrangere et kurs hvor man kunne skrive dramatikk.

– Jeg skrev først en synopsis som jeg sendte inn, for så at jeg kom inn på kurset. Jeg fikk veiledning av daværende leder ved Nordland Teater på Mo. Jeg sendte en og en scene til han og fikk de godkjent.

Aud skrev Tjøttaspelet på Tro (en øy i Alstahaug kommune) sommeren 1994, og året etter ble spelet satt opp for første gang. Siden den gang har spelet blitt spilt ca. 8 somre.

– Jeg synes det spelet Altermark viste oss i dag var et veldig fint spel. Han har gjort en del forandringer, men spelet var mye bedre enn forrige gang.

Artikkeltags