Time til ettertanke

DIRIGENTEN: Christopher Eva loset både sangere, musikere og publikum gjennom allsang under skjømmingsmessen i Dolstad kirke søndag kveld. (Foto: Snorre P. Sjøvoll)

DIRIGENTEN: Christopher Eva loset både sangere, musikere og publikum gjennom allsang under skjømmingsmessen i Dolstad kirke søndag kveld. (Foto: Snorre P. Sjøvoll)

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Helgeland Sinfonietta og Helgeland Kammerkor ga publikum storslått musikk og en time til ettertanke i Dolstad kirke søndag kveld.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Søndagens konsert i Dolstad kirke var avslutningen på årets Musikkfest i Tiendebytte. En musikkfest som har gått over ti dager og femten forskjellig konserter med både lokale og tilreisende musikere.

Hoveddelen av avslutningskonserten besto av "Skjømmingsmesse" av Bodvar Moe. Denne messen er bygd opp som en tradisjonell messe, men Moe har hentet musikalsk inspirasjon i folkemusikk fra Helgeland.

Nesten trolsk

Helgeland Sinfonietta åpnet konserten med Preludium, "Dagens auga sloknar ut", etter en folketone fra Majavatn arrangert av Christopher Eva. Et vakkert og til dels melankolsk stykke musikk.

På "Dagen viker og går bort", bygd på en melodi etter Berit Anne Bleikvassli og med tekst av Dorothea Engelbretsdatter, kommer Helgeland Kammerkor med i konserten. Melodien kommer til sin rett på Trond Wikas fiolin før hele Sinfoniettaen og publikum blir med på avslutningen av salmen som fyller hele kirka og stemningen blir nesten trolsk.

I "Bruremarsj fra Sørfold" i arrangement av Bjørn Andor Drage er folkemusikken klart framtredende, men arrangementet tar slåtten inn i en annen musikalsk dimensjon og var et av konsertens høydepunkt.

Så var det tid for Skjømmingsmesse.

"Introtius" starter dunkelt, ja nesten skummelt, som skjømmingen kan være. Musikken smyger seg ned gjennom kirkegulvet, sakte og stille. I "Kyrie" tar intensiteten seg opp, her blandes lys og mørke.

Storslagen musikk

Messen av Bodvar Moe er storslagen musikk. Komponisten maler stemninger gjennom verket, og i bunnen ligger altså folketoner fra Helgeland. Her er det en morsom blanding av klassiske elementer og gammel fest på lokalet musikk som pols og vals, blant annet "Pols" etter Walter Solli. Samarbeidet mellom Helgeland Kammerkor og Helgeland Simfonietta fungerte godt i Dolstad kirke søndag.

Selv om "Skjømmingsmesse" var kveldens hovedverk, ble postludiumet bygd på "Jeg ser deg søte lam" fra Saltdal kveldens høydepunktet for undertegnete.

Artikkeltags