Gå til sidens hovedinnhold

Til Island med egne arbeider

Artikkelen er over 17 år gammel

Tre kvinner fra Mosjøen er blant de 10 fra Norge som skal delta på ei stor utstilling på Island neste uke. Utstillingen samler husflidshåndverkere fra mange land.

Filtmakeren Kirsti Ravnå Tverå og verktøymakeren Jon Dahlmo var blant de norske deltakerne på ei tilsvarende utstilling for to år siden. Denne gangen er tre kvinner fra Mosjøen plukket ut og blant disse er også Ravnå Tverå. De andre to er Kari Sjursen, som skal stille ut rosemalingsarbeider og Marit Skog, som får vise noe av sine arbeider i glass..

Sammen med disse tre kommer også filtmakeren Torill Kåsmo fra Mo og seks andre nordlendinger, som skal vise sine arbeider innen tre, trådgrafikk, og strikking.

Enestående

Utstillingen på Island kalles "Vestnorden Arts and Crafts" og landene som er representert her er Canada, Færøyene, Litauen, Latvia, Estland, Finland, Danmark, Sverige, Grønland, Island og Norge.

– Vi gleder oss stort og ser fram til å kunne delta på ei slik enestående utstilling, sier Kari Sjursen. Hun regner også med at deltakerne fra Mosjøen får sett en del av Island og at de får med seg interessante forelesninger, som går i tilknytning til utstillingen.

Arktisk område

Produktkonsulent i Nordland husflidslag, Irene S. Adolfsen har hatt ansvaret for å velge ut deltakerne etter at invitasjonen kom direkte til Nordland. Hun forteller at noe av hensikten med utstillingen er å vise kulturen i nordatlantisk og arktisk område og derfor blir også håndverkere fra Canada, Finland og de baltiske landene invitert.

Hun mener at interessen for kunsthåndverk stadig blir mer populært og at det samme gjelder respekten for forfedres arbeid. De som viser sine arbeider på Island, utvikler og fører videre tidligere tradisjoner og blant disse er altså de tre damene fra Mosjøen valgt ut.

På Island får de anledning å stille ut og selge sin arbeider og hvor mye de kan ta med seg begrenses av hvor mye de får med på flyet.

Glassfat

– Det kan bli problematisk å få med meg store glassfat. De er både tunge og kan lett knuses. men jeg satser på å pakke veldig godt og forhåpentlig får jeg med meg noe inn i flyet, sier Marit Skog. Hun ser fram til spennende dager på Island.

Kirsti Ravnå Tverå, som deltok på samme utstilling for to år kan bare underskrive på at de har mye å se fram til. At de er tre fra Mosjøen som får denne sjansen, synes hun er ekstra hyggelig.

– Hvorfor er det bare deltakere fra Nordland?

– Det henger sammen med at det bare var respons fra husflidshåndverkere fra Nordland, da Norges Husflidslag gikk ut med invitasjon for to år siden. Den gang fikk jeg ansvaret for å velge ut deltakerne, og nå har invitasjonen kommet rett til oss, forteller produktkonsulent Irene Adolfsen i Nordland husflidslag.

10 representanter får reise, men flere søkte søkte om å få være med. Alle er medlemmer i Nordland husflidshåndverkere, som er ei underavdeling av Nordland husflidslag.