Gå til sidens hovedinnhold

Intensiv øving til operafest med La Traviata

Artikkelen er over 3 år gammel

Operafesten under Tiendebytte blir i år til La Traviata. Verdens mest kjente opera skal framføres i kulturhuset i Mosjøen.

Det er Trond Halstein Moe (63) som har fått oppgaven med å flette sammen amatører og proffer til en forestilling i tre akter som kommer til å bli en og en halv time.

Hele historien

– Den opprinnelige operaen er en time lenger, men jeg har kortet den ned uten å miste historien. Hele historien skal fortelles, sier Moe som har terpet og øvd en hel uke i Mosjøen.

– Jeg fikk oppdraget like før sommerferien, og det er klart at det er en utfordring for alle. Men vi bygger stein på stein, og dette skal bli bra, sier Moe.

Han var ansatt fra 1988 på den Den Norske Opera i Oslo og har sunget bortimot 100 roller der.

– Jeg er pensjonist nå, men jeg brenner for opera ut til folket. Tidligere hadde vi Riksoperaen som laget samarbeidsforestillinger rundt omkring i landet, men det er det dessverre slutt på. Jeg har tatt på meg mange oppdrag de siste årene, og jeg liker det godt, sier han.

Første opera

Franziska Wika er veldig godt fornøyd med at de har fått en sånn kapasitet til å gjøre operafesten i Tiendebytte til noe helt spesielt i år.

– Etter at vi kom til Mosjøen for tjue år siden har det ikke vært oppført opera i kulturhuset. Om det har vært tidligere vet jeg ikke, sier Wika som har hatt det veldig travelt den siste uka. Under prøvene med Halsøy songkor er det Franziska som er «orkesteret» på sitt flygel.

– Jeg vet ikke hvor mange timer det har blitt, men jeg liker det. Fredag hadde vi også en strålende lunsjkonsert der blant annet Trond Halstein stilte opp, sier hun.

Hektiske øvingsuker

Når La Traviata settes opp 22. september er det fire proffe sangere i hovedrollene, og Halsøy songkor som syngende medvirkende. Musikken står de åtte musikerne i Helgeland Sinfonietta for.

– Halsøy songkor skal på scenen, og jeg skal sørge for at de får regi. Hittil har vi hatt en hektisk uke med øving på italiensk og sceneregi. Den siste uka før forestillingen blir det kanskje enda mer hektisk for da skal alt settes sammen, sier Trond Halstein som har årelang erfaring med operaen La Traviata.

Han er barytonoperasanger og debuterte i en rolle i La Traviata allerede i 1982.

– Jeg har sunget den på italiensk og norsk, og nå skal vi gjøre den på originalspråket. Det er selvsagt en utfordring, men som sagt bygger vi stein på stein og får det til, sier han.

Mange mener at La Traviata er operaen over alle operaer, og at Giuseppe Verdi er alle regissørers far.

Fakta:

La Traviata (omtrentlig oversettelse: «den falne») er en opera i tre akter av Giuseppe Verdi. Librettoen (teksten) av Francesco Maria Piave er basert på romanen Kameliadamen av Alexandre Dumas den yngre. Operaen anerkjennes som en av operahistoriens fremste operaer, og har en enorm popularitet.

Kommentarer til denne saken