Gå til sidens hovedinnhold

- Du skal ikke tenke på deg selv, men få din partner til å skinne

Artikkelen er over 3 år gammel

Hva skjer når Selma nekter å stå opp? Hvorfor må stol hete stol? Og hva skjer når en dikter ikke klarer å holde styr på skikkelsene sine?

«Mine barnslige venner» av Lars Vik er en gjenganger for teaterelevene ved Vefsn folkehøgskole, og årets kull spilte til sammen ni forestillinger sist uke. Fredag var deres yngste publikum på plass; 1. klasse ved Olderskog skole.

Mange raringer

– Dere kommer til å møte mange raringer og det er lov å flire, sier teaterlærer Brit Valla før scenelyset tennes.

Elevene er eksemplarisk lydhøre i 55 minutter, og i løpet av forestillingen blir de kjent med Selma som er lei av folk som snakker hele tida og nekter å stå opp, en som stammer om verdens sterkeste 12-åring, Alfa og Beta som er lei av rutinelivet og lager helt nye setninger, bøllekurs for sjenerte og «Snabben» som spiser pølser og semska herresko i størrelse 43. Skikkelsene er nokså uskikkelige og hører ikke etter når dikteren snakker til dem. Sånt blir det både melankoli og moro av.

Viser følelser

Emilie Solvang, Henriette Tungesvik og Aaron Frantsen er tre av klassens 13 skuespillere. De jobbet mye med manus før de gikk i gang med øvinga.

– Vi leste gjennom manus og satte våre ønsker på karakterene. For å utfordre oss selv litt så fikk vi utdelt de vi hadde minst lyst til. I mellomtiden lagde lyd/lys/scene scenografien, forteller Aaron.

– Hva legger dere i «barnslig»?

– Å finne ditt indre barn, og vise det at vi kan vise følelser på mange forskjellige måter. Du kan være både trist og glad, sier Henriette.

– Og så må du tørre å ha det gøy! melder Emilie. Elevene har spilt for både 1., 4., 5., klasse, videregående elever og voksne.

– Det er forskjell på hvordan de reagerer. Barna ler, mens voksne ser dypere ting, sier Henriette.

«Hot seat»

Hun beskriver teaterlinja som «helt amazing!»

– Jeg trodde ikke vi skulle lære så mye – blant annet om hvordan du skal bruke følelsene mellom deg, publikum og medspillerne.

– Du skal ikke tenke på deg selv, men få din partner til å skinne. Da blir det bra.

– Opprinnelig var det ikke musikk med i stykket, så den har bandlinja laget. Vi blir inspirert av hverandre. Det er sykt kult å være med på hele prosessen, sier Emilie.

– Vi la ned mye arbeid i det å sette seg inn i karakterene, med hot seat». Da sitter du på en stol og de andre stiller spørsmål om hele livet til karakteren og hvordan han eller hun ville reagert på forskjellige ting.

– Hva blir neste prosjekt for dere?

– En museumsproduksjon om Mosjøens historie.

Kommentarer til denne saken