Bjørn Sundquist og en nordnorsk trio kommer til Mosjøen med forestilling om Norges siste heksebrenning

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Den nordnorske trioen TrioGnist og Bjørn Sundquist setter opp forestillingen «Johanne Nielsdatter – Dømt til å brennes» i Mosjøen kulturhus 8. november. Forestillingen har premiere i Trondheim, og etter Mosjøen er det Finnsnes og Vardø som får besøk. Johanne Nielsdatter er den siste kvinnen som er registrert brent på bålet for hekseri. Det skjedde i Troms i 1695.

– Det er veldig fint her. Vi har veldig flinke musikere og regissør. Nå har jeg jobbet noen dager her med fire jenter og trives godt med det, sier Bjørn Sundquist med et smil over telefonen fra prøver til forestillingen. Han forteller videre om stykket de setter opp.

– Dette er en blanding av et fortellende teater og musikk. Vi prøver å fortelle historien fra 16/1700-tallet på en måte som gjør at publikum kan føle at dette angår de og berører de i dag. Jeg er veldig glad for å være med på dette prosjektet, sier Sundquist.

Regissør Vera Krohn Svaleng har gått teater på Vefsn folkehøgskole Toppen.

– Det året betydde veldig mye for meg. Toppen er en flott skole å gå på med dyktige fagfolk. Det er 13–14 år siden jeg gikk der, så det er veldig stas for meg at elevene som går der nå kommer for å se forestillingen. Det blir en spesiell opplevelse, sier Svaleng.

Ole Bremnes og Arne Dagsvik har skrevet tekst og musikk til stykket.

– Det er et materiale med mye innholdsmessig sprengkraft. For oss er det viktig å fortelle denne historien ikke bare for å si hva som skjedde på 1600-tallet. Det er en viktig øvelse i å ikke være historieløs, og kunne se seg tilbake for å grave i det som har skjedd, og prøve å finne ut hvorfor. Da kan også publikum kanskje stille seg noen spørsmål om disse hendelsene. Stykket beskriver en samfunnsstruktur med en maktbalanse som mange prøver å holde på. Folk har en klar formening på den tiden om at det finnes noe i samfunnet som er helt godt og noe som er helt ondt, og mennesker er ofte ofrene for dette. For å få bukt med problemene i samfunnet, måtte noen hekser brennes, til sammen 300 personer over hele landet på 1600-tallet, sier Svaleng. 40 prosent av dem som ble brent, ble dømt i Nord-Norge, og de fleste var kvinner.

TrioGnist består av Stine Mari Langstrand med sang, Ingeborg Skomedal Trovanger spiller cello og Monica Munkvold Døsen piano.

– Det er helt fantastisk å være med på dette prosjektet, veldig givende. Vi har laget en versjon i fjor, og det er veldig sunt for oss å gå gjennom hele stykket og fordype oss karakterene. Ola Bremnes skrev stykket med Bjørn Sundquist i tankene, men det visste ikke vi. Da vi fikk med oss Sundquist på laget, ble Bremnes veldig begeistret. Dette er kjempeflott, sier Døsen, som også har ansvaret for organisering av turneen.

Artikkeltags