Gå til sidens hovedinnhold

Svik, dop og uløste gåter

Artikkelen er over 11 år gammel

Forfatter Birger Baug har festet grepet med sin andre bok "Paradis tapt". Ikke bare kan vi la oss sjarmere av å lese en kriminalroman som verbalt maler skjærgården på Vega, vi får også en dyp sympati med en familiekjær kriminaletterforsker.

Med sin debutbok "Straff" kom Baug inn som en frisk pust i den norske kriminallitteraturen. Leseren blir raskt kjent med kriminaletterforsker Halvor Heming, trebarnsfar i tidsklemma, som gjør en svært god jobb som etterforsker i Oslo. Hemings karakter som jordnær og pliktoppfyllende småbarnsfar er det lett å finne sympati for. Det er rett og slett deilig å lese en krimroman uten en alkoholisert etterforsker som hovedperson.

I oppfølgeren "Paradis tapt" starter handlingen på Vega. To kullinger fra politiskolen møtes i sommervarmen på Helgeland og Heming får servert gåten om skjelettet som ble funnet på en øy utenfor Vega for flere år siden. Den uløste drapssaken på den fiktive øya Kavlingen spinner sammen med et større antall overdosedødsfall i Oslo.

Birger Baug skriver meget godt og viser en egen evne til å flette sammen fortid nåtid og holder oss i åndeløs spenning helt til de siste sidene. I "Paradis tapt" får vi også se noen av Hemings mørke sider. Den vanligvis så stødige etterforskeren mister besinnelsen og dette kan koste ham dyrt.

"Paradis tapt" er en kriminalroman som gir oss mer enn bare en god historie om dop, svik og et oppgjør mellom far og sønn. Den gir en varm skildring av Vega, nøktern beskrivelse av narkotikamiljøet i Oslo og en krimhelt man bare må falle for.