– Vi håper gullet fører til mersalg av denne osten, sier Siri Stabbforsmo ved Strandli Gård. Hun hadde ikke mulighet til å delta på Matstreif i Oslo, men sendte ost nedover for å få den bedømt. Fjellsnadder med hvitløk og sort pepper er den første osten som begynte å bli produsert ved ysteriet i Fiplingdal.

– Jeg vet ikke helt hva gullet medfører, men jeg håper at vi kan få et merke på produktet.

– Har dere flere oster på gang?

– Nei, vi leverer bra av dem vi har. Vi har veldig lyst til å utvikle flere produkter, men har ingen konkrete planer.

Osterepertoaret består av Bæråscammen, blåmuggosten Golvertind og to typer salatost, samt rabarbrasyltetøy.

Imponert minister

Også Sæterstad fikk pris under Matstreif. De fikk pris for ostene Ekte brun geitost og Raket fjellrøye.

- Dette er virkelig kvalitetsprodukter, laget med gode råvarer, kompetanse og kjærlighet, sa mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug da hun delte ut Spesialitet-merket til Sæterstad gård og Lofoten Gårdsysteri på Saupstad i Lofoten under åpningen av matfestivalen Matstreif i Oslo. Spesialitet er en kvalitetsgaranti for norskprodusert mat og drikke som viser vei til de unike smaksopplevelsene.

Første merkede brunost

- Vi synes det var veldig flott å få Spesialitet-merket på osten og den rakede fjellrøya vår. Ekstra moro er det at vi er de første som får Spesialitet på brun geitost, sier Siri Kobberrød fra Sæterstad Gård.

Brunosten lages av melk fra egne geiter etter egenutviklet oppskrift. Resultatet er en smakfull brunost med en smidig konsistens. Den rakede fjellrøya lages av fisk fra gårdens egne, lukkede anlegg, der den svømmer i friskt fjellvann. Hele fiskens livsløp, fra rogn til ferdig raket fisk foregår på gården. Fisken går rett fra slaktning til modning i saltlake på lav temperatur. Resultatet er en fast konsistens og en mild, raket smak.

Lovende utvikling

- Det er tydelig at det skjer mye spennende på lokalmatfronten i Nordland for tiden og jeg tror dette er en region vi fremover vil se enda mer fra, sier adm. dir i Matmerk Nina Sundqvist.

Spesialitet-merket eies av Matmerk og tildeles av en uavhengig fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim, som alltid gjør en grundig vurdering av kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet-merket.