Spansk steinkunst ved Krutfjellveien

Artikkelen er over 14 år gammel

Ved avkjøringen på riksvei 73 til Hattfjelldal sentrum hogger den spanske kunstneren Xavier de Torres (48) i stein. Det har han gjort fem andre steder på Krutfjellveien også.

DEL

de Torres er engasjert av EU-prosjektet Fiske langs Krutfjellveien som sammen med Statens vegvesen har satt i gang en ganske spesiell utsmykningsserie. I tillegg til skulpturen midt i Hattfjelldal har kunstneren nemlig laget fem skulpturer som er plassert på fem rasteplasser på den 70 kilometer lange mellomriksveien mellom Hattfjelldal og Tärnaby.

De andre skulpturene ligger ved Bjørkåselva, i Oslia der veien av tar av til Varntresk, i Kotbukta ved Krutvatnet, ved Joesjöstranda og ved Västansjö ved Blå veien. All stein som er brukt er hentet lokalt, og utsmykkingen består blant annet av tilhogde fisker som er montert på steinen og samiskinspirerte symboler.

– Petroglyffer er inngravinger i stein, forklarer kunstneren, tolket av prosjektleder Hege Dalen.

Siden EU-prosjektet som finansierer tiltaket er grunnlagt i fiskeressursene som finnes i området, synes selvfølgelig prosjektlederen at kunstnerens fiskefokus er aldeles glimrende. Men de Torres understreker at han har vært opptatt av fisk i en årrekke og laget utallige skulpturer der fisk i en eller annen form er et sentralt element.

Poetisk bilde

Kunstneren kom til Norge og Hattfjelldal 4. august og har brukt tida først på å finne lokal stein og siden hogge den til. Noen ganger har det vært temmelig hustrig å holde på - spesielt på fjellet, forteller han.

Skulpturen i Hattfjelldal sentrum blir i tre hoveddeler og består av en stol, et bord og en monument bestående av tre gule steiner. Til sammen skal dette danne et poetisk bilde, sier kunstneren, som er opptatt av å følge de naturlige linjene og bevegelsene i steinen og i figurene han former i den.

– Ved å lage kunst som ikke er monumental og i øyenfallende ved første blikk, men som synes ved tilstedeværelse - tror vi at den kan bli til ettertanke for den søkende - og en naturlig del av livet langs Krutfjellvegen, skriver Hege Dalen om prosjektet.

– Steinpoesien, som kunstneren selv benevner det, vil forhåpentligvis gi ny inspirasjon og skapertrang både for oss som bor her og gjestene våre.

Hele kunstprosjektet, som er ganske spesielt i interreg-sammenheng, har et budsjett på om lag 100.000 kroner.

Xavier de Torres er født i Barcelona i Spania i 1956, og har bodd og arbeidet i San José, Almería i over tjue år. Han har også hatt lange opphold i New York og Berlin. Han har ved forskjellige tilfeller vært i Norge og har blant annet hat utstilling i Oslo. Han har også hatt flere oppdrag for det norske rederiet RCCL.

Kunstundervisning

De siste dagene av oppholdet i Norge, som varer fram til 3. september, vil Xavier de Torres undervise på skolebarn i Hattfjelldal, Varntresk og Tärnaby. Barna vil få treffe kunstneren som vil fortelle om symbolbruk fra hele verden og de vil selv få prøve å lage kunst med stein de har vært ute og plukket.

Interreg-prosjektet Fiske langs Krutfjellvegen har de siste årene merket 25 nye stier og tilrettelagt fiskeplasser og rasteplasser i samarbeid med Statens vegvesen og Statskog.

– Vi ønsker at folk skal få lyst til å oppleve mer av den samiske, norske og svenske nybyggerkulturen, samt den vakre og frodige fjellnaturen enten man er på gjennomreise eller på vandring i fjellet, sier Hege Dalen.

Artikkeltags