Sceneliv for Silje

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Av de 1700 håpefulle som møtte på audition, fikk 25 skoleplass. To av dem er fra Norge. Silje Reinåmo (21) starter studier ved Guildford School of Acting i England. Hun vil bli skuespiller.

DEL

– Jeg føler meg veldig privilegert, stråler Silje. 1700 møtte på audition til musikalteaterskolen Guildford School of Acting. 25 ble tatt opp, og Silje var en av dem. Hun har tre års studier foran seg på Musikal Theatre Course som gir Barchelorgrad.

– Nå blir jeg proff skuespiller med en bredde som gjør at jeg kan gjøre både musikaler og teater. Guildford satser mye på skuespill, man skal kunne gjøre Shakespeare den ene dagen og musikal den neste, presiserer Silje.

– Drømmerolle?

– Frøken Julie av August Strindberg og Rose i musikalen The Gipsy.

– Skjebnen

Guildford School of Acting ligger i byen Guildford fire mil sørvest for London, og regnes som den beste musikalskolen i England. Høgskolen har utdannet skuespillere i over 60 år. 80 prosent av avgangselevene får jobb på West End i London. Silje vil ikke ut med hvor mye hun må betale i skolepenger, men både stipend og lån fra Lånekassen går med. I sommer sikrer hun seg ekstra lommepenger gjennom hjemmesykepleien.

– Jobben er veldig fin avveksling, og det passer meg veldig godt å møte nye mennesker. Jeg får et ansvar på egen hånd, sier hun. Men det er altså skuespiller hun vil bli. Silje har allerede to år bak seg fra musikallinjen ved Bårdarakademiet i Oslo. Hun kom ikke inn på Statens teaterhøgskole, men passerte altså nåløyet ved Guildford – som en av to nordmenn.

– Det må være skjebnen. Jeg trodde ikke jeg hadde sjans, og derfor var jeg helt avslappa på audition. Jeg søkte på skuespillerlinja først, og tar det som et kompliment at de ville ha meg på musikal, sier Silje som fikk skryt for formidlingsevnen.

– Jeg så Miss Saigon i London for flere år siden, og fablet om at det kunne vært morsomt å jobbe med musikal. Det er litt morsomt at det går den veien for meg.

Silje begynte utdanninga si på musikklinja ved Mosjøen videregående, med tverrfløyte som hovedinstrument, men hoppet over til danselinja i Bodø.

Teknikk

Mosjødama avsluttet studiene ved Bårdarakademiet med eksamensforestillinga «A Little Night Music» av Stephen Sondheim. Stykket ble satt opp på Centralteatret i Oslo, med Silje i hovedrollen som Desirée.

– Det var morsomt å oppleve den litt glamorøse delen av yrket med innleide kostymer og regissør. Vi jobba hardt og lenge med forestillingen, fikk gode kritikker og mange kom og så på, forteller hun.

– Hva er viktig som musikalartist?

– I musikaler må man beherske både sang og dans og ta teatret inn i sangen, men teknikken er den samme som i teatret‚ å identifisere seg med rollefiguren og kommunisere med partneren på scenen. Helheten i ensemblet er avgjørende.

15. september er det skolestart på Guildford. Da tar Silje med seg pikkpakket og reiser over med båt.

– Jeg har flyskrekk, og så gruer jeg meg til engelsken, røper hun. Men mest av alt gleder hun seg til å ta fatt.

– Lærerne var på audition i Oslo og jeg likte dem veldig godt. Det virket som de hadde mye å gi som mennesker og lærere. Jeg håper inntrykket mitt stemmer når jeg kommer dit. Uansett er det viktig ikke å henge seg opp i det som eventuelt er negativt, men heller suge ut det positive, mener Silje.

Artikkeltags