Sandra Lyng og Marthe Valle til Petter Dass-dagene: - Fortsatt litteraturfestival

Åpner: Marthe Valle står for åpningskonserten for Petter Dass dagene i år.
Pressefoto

Åpner: Marthe Valle står for åpningskonserten for Petter Dass dagene i år. Pressefoto

Artikkelen er over 2 år gammel

De ti bud er fortsatt en rød tråd i Petter Dass dagene. I år er også annerledeshet et viktig stikkord.

DEL

Norges store dikterprest Petter Dass (1647–1707) blir hedret med Petter Dass-dagene på Alstahaug annethvert år. Festivalen er en tradisjonsrik litteraturfestival, som siden 1983 har vært arrangert i Alstahaug kommune. Festivalen ble etablert etter initiativ fra Nordland fylkeskommune, og sammen med Hamsun-dagene er dette landsdelens eldste litteraturfestival.

– Hele programmet er ikke klart ennå, men vi har fått på plass en rekke gode artister og arrangementer, sier Irena Jovic, daglig leder ved Petter Dass museet.

Årets dager går av stabelen 21. – 24. juni.

– Etter at museet overtok ansvaret for denne festivalen ble det satt ned en gruppe som skulle se nærmere på hvordan festivalen kunne utvikles og arrangeres. Det ble blant annet bestemt at man skulle ta utgangspunkt i ett av de ti bud i festivalene framover. Denne gangen er det det tredje bud, «Du skal holde hviledagen hellig», som står for tur. Et spørsmål vi stiller er hva er egentlig hviledagen. For noen er en hviledag det som er annerledes og det er en rød tråd gjennom festivalen.

Marthe ånper dagene

– Marthe Valle holder åpningskonserten under årets festival. Det skjer i Alstahaug kirke, forteller Jovic.

Hun mener Valle er et godt eksempel på annerledeshet.

– Hun er en særegen artist som også jobber som sykepleier og sånn sett en annerledes person, mener Jovic.

Marthe har gitt ut tre plater og fikk Spellemannspris for «årets nykommer i 2006». Marthe har mange års erfaring som liveartist, og deltok høsten 2010 i X-factor på TV 2 der hun kom til finalen. Hun opptrer for det meste med egenskrevne sanger på norsk og er kjent for sitt nære, varme og ærlige uttrykk. Det er viktig for Marthe å invitere lytteren inn i et rom der en kan hvile og finne styrke i musikken. Ved å by på seg selv med både humor og sårbarhet har hun gjort seg bemerket som en av landets beste liveartister, heter det i pressemeldingen fra festivalen.

– Forfatter og musiker Levi Henriksen er også en annerledes forfatter og artist og han kommer for både å være med i et bokbad, men også holde konsert i Kulturbadet, forteller festivalsjefen.

Forfatteren Levi Henriksen har hele 22 bokutgivelser bak seg siden debuten med novellesamlingen «Feber» i 2002. Musikeren Levi er derimot et mer ukjent kapittel.

Fortsall litteratur

Sandra Lyng er også blant artistene som er klar for Petter Dass dagene. Hun skal opptre under et rusfritt arrangement.

Petter Dass dagene var i utgangspunktet en litteraturfestival.

– Og det er den fortsatt. Vi har bokbad, men vi fortsetter også med festivalens «Petter Dass-etiske» seminarer hvor vi ser på salmedikteren og prestens etikk i forbindelse med de ti bud, men også ut fra dagens samfunn. Hit kommer blant annet Morten Støksnes og Ronny Spaans, forteller Jovic.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken