– Har utviklet seg fra å være en festival til å bli en byfest

Verdensmesteren: Knut Nilsen fra Tjøtta ble verdensmester, og ledet auksjonen til inntekt for Brobyggerstiftelsen. Foto: Trond Odin Johansen

Verdensmesteren: Knut Nilsen fra Tjøtta ble verdensmester, og ledet auksjonen til inntekt for Brobyggerstiftelsen. Foto: Trond Odin Johansen

Av

Det er en vindfull dag i Sandnessjøen, men det stopper ikke folk fra fjern og nær og samles til folkefest, når det arrangeres VM i krabbefiske for 12. gang.

DEL

Det er et stort program, og det er mye som foregår i gågata. Det serveres matretter fra rundt omkring i verden, samt at man kan få smake på krabbe fra Helgelandskysten. Det arrangeres kokkekamp mellom Margrethes Kafé og Sopranos, hvor de konkurrerer om å lage det beste måltidet med råvarer fra havet.

Røde Kors står på torget og maler ansiktsmaling på barn som ønsker det, i tillegg til at det står boder utenfor det gamle samvirkelaget som selger T-skjorter, godteri, sukkerspinn og mange forskjellige saker og ting.

– Det er et helt fantastisk engasjement rundt VM i krabbefiske, som har utviklet seg fra å være en festival til å bli en byfest, med fokus på mat fra havet, og ikke minst krabben. På vegne av Alstahaug kommune sier jeg takk til alle de frivillige som stiller opp år etter år for å lage en folkefest for hele regionen, sier ordfører i Alstahaug kommune, Bård Anders Langø.

Verdensmester

Årets verdensmester i krabbefiske ble Knut Nilsen fra Tjøtta.

– Det er kjempeartig å endelig vinne tittelen som verdensmester i krabbefiske. Jeg har vunnet sammen med lag før, eller som medhjelper, men dette er første gang jeg har vunnet som en individuell person, sier Nilsen.

– I tillegg til å vinne tittelen, så har jeg også fått den æren av å få en «vandrerose» av festivalen, som jeg skal gå med på alle offentlige arrangement i ett år. Denne «vandrerosa» har jeg fått fordi jeg har samlet inn penger til veldedige formål, via festivalen. I år går pengene til brobyggerstiftelsen, og vi har til nå samlet inn 45.000 kr fra næringslivet, i tillegg til at vi har tjent penger på auksjonen som ble holdt under festivalen, samt at jeg skal snakke med noen flere småbedrifter, som vil donere, forteller Nilsen.

– Med pengene vi får fra alle donasjonene, og det vi tjente gjennom auksjonen så har vi et ønske om å opprette en møteplass for ungdom der det er fokus på internasjonalt arbeid og humanitært arbeid, gjennom ungdomsaktiviteter. Det er også snakk om å forsøke å ha utveksling mellom Norge og Filippinene, forteller Roger Bastesen, grunnlegger av brobyggerstiftelsen.

Ikke så mye krabbe i år

– Det har ikke vært mye krabbe dette året, men det ble en del med tanke på hvor kort tid teinene har vært ute. Tretti forskjellige lag har fått fanget 140 kg med krabbe, forteller Rolf Karlsen, Jostein Rostad og Karl-Anders Ervik, som koker krabben.

– Har dere noen tips til hvordan man bør koke krabben?

– Du må ha krabben i kokende vann for så å la den trekke i rundt 20 minutter. Ha mye salt i vannet, forteller Karlsen. -Det er også veldig mange som velger å koke krabben i havvann, legger Ervik til.

Også publikum lot til å kose seg under verdensmesterskapet.

– Det er helt fantastisk at vi har fått en slik festival i Sandnessjøen, og det er helt klart at Sandnessjøen ruler på dette området, med Havna og VM i krabbefiske. Man får lyst til å gå ned i byen, og bare se på det som er der, samt å møte folk uten å måtte planlegge det, forteller Knut Bertheussen og Rolf Rølvaag.

Artikkeltags