Kan bli kåret til den beste filmen i Sverige i 2017 – «Sameblod» er nominert til sju Guldbaggen-priser

HISTORISK: Sameblod handler om samejenta Elle Marja, spilt av norsksamiske Lene Cecilia Sparrok, som på 30-tallet snur ryggen til sin samiske bakgrunn

HISTORISK: Sameblod handler om samejenta Elle Marja, spilt av norsksamiske Lene Cecilia Sparrok, som på 30-tallet snur ryggen til sin samiske bakgrunn

Artikkelen er over 3 år gammel

«Sameblod», som er filmet på Helgeland, gjør stor suksess internasjonalt, og er nå også nominert til sju priser i Guldbaggen, den fremste svenske filmprisen.

DEL

«Sameblod» er regissørdebuten til svenske Amanda Kernell og er filmet på Helgeland med mosjøværingen Jim Hansen som medprodusent. Hovedrollen spilles av Lene Cecilia Sparrok fra Namsskogan.

Les også: Europarådets pris til film fra Helgeland – nå skal den oversettes og vises i hele Europa
Les også: Har solgt film fra Helgeland til kino i USA og vunnet nye priser
Les også: Byttet reinslakt med festivalskryt

Dramafilmen, der hovedpersonen Elle Marja bryter med sin samiske bakgrunn, kan vinne prisen for beste film, beste regi, beste foto, beste klipp, beste manus, beste kvinnelige hovedrolle og beste kvinnelige birolle. Dermed kan søskenparet Lena Cecilia og Mia Erika Sparrok begge sikre seg en Guldbagge hver.

– Det ble ekstra gledelig når Mia også ble nominert, sier storesøster Lene Cecilia til Aftonbladet.

Hun sier videre at hun håper at filmen skal øke folks forståelse for samer.

– Det er lett at samisk kultur blir romantisert og søtladet. Det er derfor jeg liker denne filmen, for den er sann og rå. Det er vi som får dele vår historie som har blitt så dysset ned. Man håper jo at rasismen mot samer skal forsvinne, sier Lena Cecilia Sparrok.

«Sameblod» er også med i konkurransen om Guldbaggens publikumspris. Det er første gang prisen deles ut og «Sameblod» er blant de åtte filmene som skal videre til neste avstemmingsrunde.

Filmen med flest nominasjoner er «Borg», som handler om rivaliseringen mellom Björn Borg og John McEnroe. Filmen er nominert i hele ti kategorier. Deretter følger «The Nile Hilton incident» med åtte nominasjoner.

Guldbaggegallaen går av stabelen den 22. januar i Stockholm og ledes av Petra Mede.

Guldbaggen

Guldbaggen (norsk gullbassen) er den svenske filmprisen som har vært delt ut av Svenska Filminstitutet siden 1964.

Den første utdelingen ble holdt på Grand Hôtel i Stockholm den 25. september 1964. Det ble delt ut tre priser, for beste regi til Ingmar Bergman, beste kvinnelige skuespiller til Ingrid Thulin og beste mannlige skuespiller til Keve Hjelm. Totalt har det blitt delt ut 542 Guldbaggar.

Prisen er en emaljert og forgylt kobberbille som veier omtrent 1,2 kg, og som er formgitt av kunstneren Karl Axel Pehrson.

Kilde: Guldbaggen.se

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken