Gå til sidens hovedinnhold

Restaurerer gammelt fyr

Artikkelen er over 14 år gammel

Aasa Storlien hadde sin barndomstid på Brønnøysund fyrstasjon. Nå ønsker hun at den på nytt skal framstå i sin fordums prakt.

Fyrstasjonen ble bygget i 1895 og tatt i bruk i året etter. Fyrvokteren som bodde der sammen med sin familie hadde hus, småbruk og et uthus. Selve fyrstasjonen ble nedlagt i 1934 og på den tiden kjøpte Storliens far fyret og hele øya og tok med seg kone og barn og flyttet ut til Prestøy østre.

– Jeg hadde oppveksten min der ute og min yngre bror er født der. Jeg overtok etter min far i 1986, forteller Storlien.

Søker om midler

Siden den tid har hun sammen med sin familie pusset opp litt etter litt. Men huset er gammelt og restaureringen må gjøres riktig for at husene skal framstå slik de en gang var. For å få til dette er det en rekke materialer som må spesialbestilles, og dette er kostbart

– Det går sakte uten håndverkere. Vi har leid inn folk til enkeltarbeid, men er ikke alltid like fornøyd med det som blir gjort, forklarer hun.

Nå har de pusset opp alle de tre stuene i huset, bare gulvene gjenstår før disse er ferdige. Nå står kjøkkenet og fjøset for tur. Dette er et kostbart prosjekt og i fjor søkte hun om midler fra Norsk kulturminnefond, men fikk avslag.

– Det er vanskelig å skrive slike søknader, men jeg vil søke på nytt dette året for jeg ser at jeg ikke kommer særlig langt uten penger, sier Storlien.

Veileder

Stiftelsen Norsk kulturminnefond fordeler hvert år mer enn 35 millioner kroner til ulike tiltak. I 2006 fikk et tørrfisklager på Kirkøy og Rørøy Handelssted på Vega støtte på henholdsvis 122.000 kroner og 130.000 kroner.

Mandag kommer Jon Suul fra stiftelsen til Sømna for å orientere alle interesserte om hvilke tiltak som kan gis støtte og hvordan man kan gå fram når man søker. Akkurat et slikt kurs kunne Aasa Storlien tenke seg.

– Jeg har veldig lyst til å være med på dette møtet. Dersom man skal få tildelt penger må søknaden være ordentlig.

Storlien lovpriser kulturminnefondet som har gjort det langt enklere for private eiere av kulturmidler å søke om støtte.

– Vi ønsker at dette kan være et framtidig reiselivsprosjekt hvor vi kanskje kan ha forskjellige arrangement som bryllup eller liknende. Målet er også å kunne tilby enkel overnattingsplass. Men mål nummer én nå er å berge fjøset og gjøre huset ferdig, avslutter Aasa Storlien.