Overveldet over å være «Årets kjerring»

Årets Kjerring:  Kjerringprisen gikk til Ellen Agnete Brygfjeld.  Fra venstre Franziska Wika, Ellen Agnete Brygfjeld og Ragni Einmo. Foto: Nils Inge Lorentsen

Årets Kjerring: Kjerringprisen gikk til Ellen Agnete Brygfjeld. Fra venstre Franziska Wika, Ellen Agnete Brygfjeld og Ragni Einmo. Foto: Nils Inge Lorentsen

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Ellen Agnete Brygfjeld (48) setter utrolig stor pris på årets kjerringpris.

DEL

– Jeg er helt overgitt, rett og slett. Dette var veldig artig, sier «Årets kjerring» som mottok prisen på Kulturverkstedet i Mosjøen mandag. På Kjerringdagen, som avslutter årets Tiendebytte.

Brygfjeld har vært samboer med Arvid Martinsen siden 1987, og har stort sett levd i skyggen av den utadvendte musikeren.

– Jeg er ikke noen frontfigur, og det er bevisst, sier Brygfjeld.

Det er som tekstforfatter hun har utmerket seg, og det er hovedbegrunnelsen til juryen for kjerringprisen. Men hun framheves også som en viktig brikke bak fasaden på det som skjer i regi av Martinsen-familien.

Hun tildeles hederstittelen «Årets kjerring» for «sitt store hjerte for Vefsn og Helgeland og den omsorgspersonen og tilretteleggeren hun er for sine nærmeste og mennesker rundt seg. Uten fokus på seg selv bidrar hun til å hente frem det beste i andre. Hennes forfatterskap er til glede og ettertanke for oss alle. Ellen er en sterk, samfunnsinteressert, belest og vitebegjærlig kvinne som står for sine meninger og som sier fra når urettferdigheter skjer», heter det i juryens begrunnelse.

– Jeg skriver mest på bestilling, men det hender også at jeg skriver når jeg får ånden over meg. Jeg skriver stort sett bare på rim, da blir det best, sier Brygfjeld.

Hun er blant annet fast bidragsyter med dikt som framføres av Berith Pauline Olderskog

Hun har skrevet mye av tekstene til sanger som resten av familien framfører. Ellen og Arvid har tre barn, ei datter på 23 og ei på 19, og en gutt på 12. Alle mer og mindre aktive i musikklivet på Helgeland.

Familien bor på den nedlagte skolen i Brygfjelddalen i Hemnes, der Ellen også vokste opp.

Bortsett fra sju år i Harstad, der hun for øvrig traff Arvid i 1987, og tre år på Mo på videregående skole, har hun bodd i Brygfjelddalen.

Prisutdelingen skjedde under lunsjkonserten på Kulturverkstedet mandag. Noen av jentene i Vefsn-Ensemblet spilte «Solveigs sang» fra Peer Gynt og et arrangement av Mozart.

Arvid Martinsen, Åshild Martinsen Brygfjeld og Christin Eriksen framførte en sang som Ellen Agnete har skrevet teksten til.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken