Omfavnet av Norsk kulturråd

STOLT: Tor Martin Leines Nordaas sin debutbok "Opp med fuglene" er tatt inn i innkjøpsordningen i Norsk kulturråd. (Foto: Lise Hansen)

STOLT: Tor Martin Leines Nordaas sin debutbok "Opp med fuglene" er tatt inn i innkjøpsordningen i Norsk kulturråd. (Foto: Lise Hansen)

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Tor Martin Leines Nordaas (31) har grunn til å smile. Nå er debutboka "Opp med fuglene" tatt inn i innkjøpsordningen i Norsk kulturråd.

DEL

– Jeg har vært litt forkjølet de siste dagene, og feberen spratt sikkert opp en ekstra grad da jeg fikk beskjeden. Dette var noe jeg bare hadde håpet på, men aldri våget å tro, jubler den ferske forfatteren.

Det er et svært trangt nåløye debutboka "Opp med fuglene" nå har passert. Ved å havne på innkjøpsordningen for skjønnlitteratur for voksne i Norsk kulturråd, blir boka kjøpt opp i 1.000 eksemplarer med påfølgende distribusjon til alle landets bibliotek.

Gir større publikum

– Det er klart det er stort for meg å selge tusen bøker i en smell og komme på alle bibliotekene. Det kan bidra til mer nysgjerrighet rundt boka og føre til at betydelig flere får lest den. En anerkjennelse for meg, i all beskjedenhet, sier Leines Nordaas.

Til daglig er han journalist i Helgeland Arbeiderblad med base i Sandnessjøen. Etter å ha gått svanger med bokdrømmen i flere år, ga han i sommer ut debutboka "Opp med fuglene" på Licentia Forlag. Boka består av 16 historier, hvor alt fra barndomsminner, aldersdemens og mentolatum er behandlet i novelleform. Den unge forfatterspiren måtte finne seg i å bli refusert fra fem store forlag før han besluttet å investere 30.000 kroner av egen lomme for å gi ut boka. Derfor innrømmer han at det smaker ekstra godt å bli omfavnet av Norsk kulturråd.

– Om ikke skadefryd, så kom det hvert fall et aldri så lite "YES!". Dette er et oppløftende bevis på at kulturrådet faktisk leser det som blir sendt inn, også fra de små forlagene, sier Tor Martin Leines Nordaas.

Pent overskudd

Av et opplag på 500 bøker har han til nå solgt om lag halvparten, noe som gjør at den opprinnelige investeringen går i balanse. Etter at kulturrådets bestilling er effektuert, kan han vente seg en pen sjekk i postkassen.

– Oppkjøpet skal gjennom noen rabattordninger, så det blir langt fra full pris. Men jeg tror vi kan snakke om et sekssifret beløp. Det er veldig morsomt at prosjektet gir litt overskudd, sier han og legger til at 1.500 bøker er bestilt fra trykkeriet.

– Hva tror du selv er årsaken til bokas gode mottakelse?

– Jeg tror jeg har skrevet en tilgjengelig bok med hverdagslige historier som mange kan kjenne seg igjen i. Den har et veldig nøkternt språk som jeg legger musikk i. Jeg filer nok mer på setningene her enn jeg gjør i avisen til daglig, humrer han.

Også for Licentia Forlag er boksalget en liten begivenhet. Det er første gang en av deres forfattere har kommet på innkjøpsordningen.

– Vi er veldig glad på Tor Martins vegne. Han er en god forfatter, så dette er vel unt. I tillegg er vi ekstra stolt over at han kommer fra Nordland, sier daglig leder Diana Johnsen.

Forfatteren selv kommer nok ikke til å slutte å løpe etter brannbilene med det første, men antyder at det er flere bøker på tur.

– Jeg har en novellesamling til på lur, og så prøver jeg å rote i hop en roman. Men her har jeg bare det første og siste kapittelet klart. Det skal jo helst være noe imellom også, sier han.

Artikkeltags