Mosjødama har hatt en pause fra kunsten. Nå er hun tilbake igjen – som kunster på heltid.

– Jeg føler jeg er i startgropa. Det skal bli kjempegodt i begynne på igjen utover høsten. Jeg har masse som skal ut, sier hun.

– Berikende

Marit Skog sitter omgitt av kunst i sitt eget atelier. Det er i Sjøgata 29a hun har utsikt over Vefsna. Det er her hun maler og det er her hun har grafikkverksted. Hjemme skal hun investere i en god del til glassverksted, som sandblåserutstyr. Hun har solgt seg ut av Galleri Theodor. Det ble for mye.

– Jeg kjente at energien forsvant. Jeg klarte å gå på butikken, men det ble vanskelig å være kreativ. Til slutt klarte jeg ikke å male, sier Skog. Hun gikk i tenkeboksen.

– Jeg måtte finne ut hva som tappet meg for energi og hva som ga meg energi. I mange år har jeg spredd energien på altfor mange felt. Og det er jo kjipt, men jeg blir eldre. Før jobba jeg dag og natt, og kunne sove meg opp. Det klarer jeg ikke lenger. Egentlig har jeg for mange ting ennå, men det ene beriker det andre, sier hun.

Ku-kunst

For Skog stiller ut både grafikk, malerier og glass. Hun har blant annet tatt bilde av kyr. Noen er olme, andre søte og snille.

– Jeg skulle ta et kurs i fotooverføring og tok det jeg hadde for hånden. Bildene ble tatt da jeg var på Dønna for å male. Kyrne hang over meg, stirret og siklet. Okei, jeg får ta bilder av dem, tenkte jeg.

Det er flere dyr som får plass på veggen hos Skog. de litt naivistiske "Pip-pip" og Gakk-gakk" for eksempel. De kommenteres hjertelig av en potensiell kunde. Andre åpner pengepungen for et smykke – av glass. Og på Galleri Theodor presenteres grafikk av nyere dato.

– Jeg er veldig nysgjerrig, og kan ikke tvinge meg til å jobbe i en stil. Hver dag er ny, og jeg jobber med akkurat det jeg føler for. Det kan godt hende jeg lager ei temautstilling, men det blir både glass, malerier og grafikk.

– Er du profesjonell kunster nå?

Hun tenker seg om.

– Jeg har aldri selv kalt meg kunstner, men jeg jobber jo profesjonelt med billedkunst og glasskunst. Det er min profesjon. Jeg mener i hvert fall det.