Premiere for fulle hus: – Det er dette som er teater

det er når julestjernen begynner å lyse i Sonjas hender, at Kongen forstår at hun ikke er Sonja, men Gulltopp. Bak står en forbauset Greve.

det er når julestjernen begynner å lyse i Sonjas hender, at Kongen forstår at hun ikke er Sonja, men Gulltopp. Bak står en forbauset Greve. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Lørdag var det premiere for Fyrets juleforestilling «Reisen til Julestjernen». - Det er dette vi jobber for. De små øyeblikkene, smiler produsent Anne Meek.

DEL

Fyret kulturverksted satte første gang opp juleforestillingen «Reisen til Julestjernen» i 2009. Allerede da hadde de et nært samarbeid med tekstilkunstner Kari Elfstedt. Elfstedt hadde ansvaret for kostymene i den originale filmen som vises på julaften.

I forbindelse med helgas forestillinger, var de originale kostymene som er brukt i filmen, utstilt i Kulturbadet. Også denne gangen var Elfstedt sterkt knyttet opp til forestillingen som ansvarlig for scenografi og kostymer.

Ballerinaen (Vilja Benedikte Feldt) sammen med Tinnsoldaten.

Ballerinaen (Vilja Benedikte Feldt) sammen med Tinnsoldaten. Foto:

Stjernejakten

Forestillingen hadde premiere lørdag ettermiddag, og hadde intet mindre enn 50 aktører involvert på scenen. Historien er noe ulikt fra den historien de fleste kjenner grunnet opphavsrettigheter, men slo an hos både store og små i publikum. Med forestillingen søndag, har Fyret solgt nesten 900 billetter.

Greven (Tor-Helge Allern) forsøker  å få kongen (Svein Joar Gustavsen) til å signere over makten i kongeriket for å ha funnet Gulltopp og julestjernen. Det er svindel, for stjerna er stjålet fra Sonja (Ingri Elise Wistnes Mørch), og i hennes sted har de satt inn helsens datter (bildet, Sandra Johansen Karlsen).

Greven (Tor-Helge Allern) forsøker å få kongen (Svein Joar Gustavsen) til å signere over makten i kongeriket for å ha funnet Gulltopp og julestjernen. Det er svindel, for stjerna er stjålet fra Sonja (Ingri Elise Wistnes Mørch), og i hennes sted har de satt inn helsens datter (bildet, Sandra Johansen Karlsen). Foto:

Gulltopp (Ingri Elise Wistnes Mørch) forsvinner i skogen, og dronningen dør av sorg. Kongen (Svein Joar Gustavsen) forbanner julestjernen, som dermed forsvinner, men år senere lover lille Sonja at hun skal få tilbake julestjernen. Heksa (Annelèn Terjesdatter Smestad) og Greven (Tor-Helge Allern) er livredd for at Sonja (Ingri Elise Wistnes Mørch) skal lykkes, for da kommer Gulltopp tilbake.

Med hjelp fra Nordavinden (Sunniva Jægtvik) og Juledronningen Mari-Elise Andersen får Sonja tak i julestjernen som bringer Gulltopp tilbake.

Med hjelp fra Nordavinden (Sunniva Jægtvik) og Juledronningen Mari-Elise Andersen får Sonja tak i julestjernen som bringer Gulltopp tilbake. Foto:

De stjeler derfor julestjernen fra Sonja, og setter inn heksens datter som Gulltopp. Med god hjelp fra nissemor (Marit Igelbu Wiig), smånissene, Nordavinden (Sunniva Jægtvik) og andre hjelpere blir svindelen avslørt. Julestjernen lyser nemlig bare når Sonja holder i den, og avslører dermed at hun er Gulltoppp. Kongens savnede datter.

Glede

Magnus Carensius Rattsø (Ole), Mina Toft (Første stjernetyder), Ingri Elise Wistnes Mørch (Sonja) og Maja Helmine Lunderøy (Petrine) var alle spente før premieren, men nervøsiteten forsvant med en gang de entret scenen.

– Det var kjempegøy, og vi synes det gikk veldig bra. Det er rart at stykket som vi har øvet til så lenge, snart er over, smiler de, mens veteranen Mina Toft repliserer:

– Det er litt rart, men jeg har allerede begynt å glede meg til neste stykke.

Magnus Carensius Rattsø og Maja Helmine Lunderøy spilte rollene som Ole og Petrine.

Magnus Carensius Rattsø og Maja Helmine Lunderøy spilte rollene som Ole og Petrine. Foto:

Ivar Sørra var på forestillingen med sønnen Noah Aleksander og datteren Jenny Marie. De var svært fornøyd i etterkant.

– Det var flott. Jenny Marie var tidligere med i Fyret, og nå sier hun at hun vil starte igjen, smiler han.

Krevende konsept

Det er en stor produksjon Fyret har vist fram, og produsent Anne Meek, legger ikke skjul på at det ligger mye jobb bak forestillingen. Med skuespillere fra seks år og opp mot 50, så var det stor bredde på scenen.

– I år er første gang at vi har latt seksåringene få være en del av en så stor forestilling. Det er et krevende konsept, men også veldig givende. Vi jobber i måneder for to forestillinger som er over på en helg. Men det er det som er teater. Vi jobber hardt for de små øyeblikkene, smiler hun.

Foto:

Hun legger ikke skjul på at hun tror kostymene og scenografien har en stor rolle i barnas innsats.

– Det at barna får egne kostymer, som er så gjennomført, gjør at de føler hva de er, og dermed så beveger de seg etter rollen. Derfor har Kari sin deltakelse svært viktig for Fyret, sier Anne Meek.

Stemning

Kari Elfstedt selv innrømmer at det er lagt ned utallige timer, uker og måneder i å sy kostymer til alle. Samt å sy installasjonen som Fyret brukte på scenen, for å få fram både stemningen som skal til i en produksjon som «Reisen til Julestjernen» er.

– Ja, det har gått med nye tid. Alt gjøres på dugnad, men heldigvis har jeg mange hjelpere. Det er flott å se at kostymene kommer til liv på scenen, og at installasjonen på scenen fungerer optimalt med en fantastisk lyssetting av Sara Hovind. Nå trenger Fyret et kostymelager. Og ikke minst et sted til å kunne produsere kostymene.

Ansvarlig for kostymene og scenografi, Kari Elfsted, fikk overlev ert blomster fra syreleder i Fyret, Grete Rønning. Petter Kaasen og Anne Meek til høyre.

Ansvarlig for kostymene og scenografi, Kari Elfsted, fikk overlev ert blomster fra syreleder i Fyret, Grete Rønning. Petter Kaasen og Anne Meek til høyre.

Lørdag kveld var det premierefest etter endt forestilling.

– Ja, nå feirer vi med brus og pizza, smiler Anne Meek og Kari Elfstedt.

De originale kostymene som ble brukt i filmen om "reisen til Julestjernen" i 1976 er designet av tekstilkunstner Kari Elfstedt. De var utstilit i Kulturbadet.

De originale kostymene som ble brukt i filmen om "reisen til Julestjernen" i 1976 er designet av tekstilkunstner Kari Elfstedt. De var utstilit i Kulturbadet. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken