Gå til sidens hovedinnhold

Denne gjengen vil dra diskusjonen opp fra kafebordene: - Vi vil få mer kunnskap inn i samtalen

Artikkelen er over 2 år gammel

Vefsn historielag inviterer til foredrag og diskusjonskvelder med aktuell historie.

I høst vil flere diskusjonskvelder settes opp på Kulturverkstedet. Noen tema er allerede klare, og flere vil komme etter hvert. Gruppen som står bak er tydelige på at temaene skal være aktuelle, og samtidig handle om lokal historie.

– Vi vet at mange diskuterer mye og løser verdensproblemer rundt kafebordene i Mosjøen. Nå vil vi dra de diskusjonene opp og fram, og få mer kunnskap inn i samtalen, sier Anne Severinsen, som er styreleder for Kulturverkstedet.

I tillegg til initiativtakerne selv, henter de inn foredragsholdere som har kunnskap om de ulike temaene som vil bli tatt opp. På grunn av at det skal passe for foredragsholderne, vil ikke kveldene være på en fast dag, og kan være med både to og fem ukers mellomrom.

– Vi vil lære av historien og forstå mer om hvordan det som har skjedd har noe å si for oss som lever i dag, sier Jørn Kvaløy i Vefsn historielag.

Historiekveldene vil ta opp både nyere historie og hendelser som strekker seg lenger tilbake i tid, men felles for alle at de skal ha en link til nåtida og være aktuelle.

– Vi vil spissformulere noen problemstillinger om historie. I denne serien er vi opptatt av hvordan historien støper framtida og nåtida. Finland hadde en stor borgerkrig for bare 100 år siden, og det har noen følger for samfunnet i dag, sier Hans Pedersen i Vefsn historielag.

Det er noe av grunnen til at nettopp den finske borgerkrigen er på planen over tema for i høst.

Aktuell historie

Temaene skal være aktuelle, og det er noe av grunnen til at det ikke er satt opp planer for langt fram i tid.

Til neste år ønsker initiativtakerne at diskusjonskveldene skal ta opp tema som er relevante for lokalvalget 2019.

– Vi ser for oss at politikerne må komme hit og svare litt for seg, sier Severinsen.

– I serien aktuell historie er det fristende å ha noe om kommunalhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten i forbindelse med at vi ser at kommunene får flere oppgaver. Vi ser også at det er en stor lokaliseringsdebatt, og det er spennende, sier Kvaløy. Han og de andre som står bak prosjektet mener diskusjonskveldene skal passe for alle fra konfirmasjonsalder til og med eldre.

– Vi tar gjerne imot innspill til aktuelle tema og forelesere, avslutter Kvaløy.

Planer for historiekveldene

  • 16. oktober: Reindrift på Helgeland – problem eller ressurs? ved Anne Severinsen
  • 31. oktober: Vefsningen Johannes Einrem (1868-1956). Misjonær, forfatter og kristensosialist. Har han relevans for dagens kirkedebatt? ved Tor B. Jørgensen
  • Slutten av november: Den finske borgerkrigen i 1918 – historie og litteratur. Om krigen og nordmennene som var vitne til den. ved Morten Jentoft.
  • Senere: Russland i går, i dag og i morgen. Et omskiftelig og uforutsigbart naboskap. Utenrikspolitiske og forsvarspolitiske utfordringer.

 

Kommentarer til denne saken