For bokormer og alle andre

Bokormene: Tor Fredrik Saue er stadig innom Vefsn bibliotek for å lese aviser og ikke minst gammelt nytt. Fredag ble den Nasjonal bibliotekdag arrangert for å skape oppmerksomhet rundt bibliotekets rolle og vise hva biblioteket egentlig gjør. Foto: Stine Skipnes

Bokormene: Tor Fredrik Saue er stadig innom Vefsn bibliotek for å lese aviser og ikke minst gammelt nytt. Fredag ble den Nasjonal bibliotekdag arrangert for å skape oppmerksomhet rundt bibliotekets rolle og vise hva biblioteket egentlig gjør. Foto: Stine Skipnes

På biblioteket kan du få ny kunnskap, delta på arrangement og møte andre. Ordføreren, for eksempel.

DEL

– Kom, så skal jeg vise deg en liten skatt, sier Tor Fredrik Saue og piler til de innerste reolene ved Vefsn bibliotek. Her er det hyllemeter på hyllemeter med historiske bøker og gamle lokalaviser i stive permer.

– Jeg liker å lese om sportsprestasjoner, sier Saue og slenger på at han arrangerte Reinfjellmarsjen for 47 år siden og en periode trente over 100 jenter og gutter på skøyter.

Verden i Vefsn

«Møt ordføreren!» og «Lån en bibliotekar!» lokker Vefsn bibliotek når de inviterer til Nasjonal bibliotekdag. Svein Erlandsen er en av dem som benytter sjansen til en prat med Jann-Arne Løvdahl.

– Vi snakker om verden, kanskje mest i Vefsn, smiler ordføreren. Valget, blomsterbutikken i Sjøgata, plassering av ny videregående skole og audiografstilling på sykehuset er tema.

– Dette er ting som er hverdagen hos mange, sier Løvdahl. Erlandsen er opptatt av Kulturverkstedet og utvikling av Mjåvatnanlegget med utforming og tidsplan. Dessuten har han et forslag til hva «gymnaset» kan brukes til.

– Pensjonistskole. De har det på Sømna, så hvorfor ikke i Mosjøen?

– Og ungdomslokalet må vi få gjort noe med. Det holder på å forfalle, sier Løvdahl.

– Angående Nasjonal bibliotekdag. Hva var den siste boka du leste?

– En krim av Jo Nesbø. Mannen må være i nærheten av et geni! Ellers er jeg ingen flittig bruker av biblioteket, men jeg er opptatt av at vi skal ha et flott bibliotek. Jeg vet mange bruker biblioteket som treffpunkt, så det må være lett tilgjengelig.

Taushetsplikt

Selma Horn Olsen (4) og pappa Håvard Horn Olsen er derimot godt kjent med biblioteket.

– Selma liker godt å være her. Hun leker, låner bøker og filmer. Det blir gjerne klassikere, som Karlson på taket.

– Hva leser du selv?

– Faktalitteratur fra krigen og det som er politirelatert. Romaner rer jo bare røverhistorier. Det er ikke spennende å lese når du har sett virkeligheten, sier Olsen – som er politi.

– Hva synes du om biblioteket?

– Et veldig godt tilbud. De legger godt til rette for både barn og voksne.

Men hva er egentlig bibliotekets rolle. Vi spør biblioteksjef Irene Bergsnev.

– Vi er jo et lavterskeltilbud. Alle kan låne, sitte her, jobbe, og søke på nett. I tillegg til å være en plass for informasjon er vi også arrangør. Biblioteket fungerer på en annen møte enn før, da man måtte være stille, sier Bergsnev. Hun legger til at de ansatte har taushetsplikt.

– Folk kan låne og spørre etter hva de vil. Det er en selvfølge for oss og ikke pinlig. Vi har et godt personvern.

Artikkeltags