Helgelendingen gir deg 10 meter kake - konditor Janeli gir deg oppskrifta

2,4 meter x4: Janeli Ruusmann setter sammen fire enkeltkaker som hver er 2,4 meter lange, pluss ei på 40 centimeter. Det blir til sammen 10 meter kake. Her ser vi en av de fire enkeltkakene på 2,4 meter, like før Ruusmann starter å pynte marsipanen.

2,4 meter x4: Janeli Ruusmann setter sammen fire enkeltkaker som hver er 2,4 meter lange, pluss ei på 40 centimeter. Det blir til sammen 10 meter kake. Her ser vi en av de fire enkeltkakene på 2,4 meter, like før Ruusmann starter å pynte marsipanen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Konditor Janeli Ruusmann bruker 13 timer på å lage ei ti meter lang marsipankake.

DEL

– Ikke så veldig vanskelig, bortsett fra jobben med å rulle marsipanen ut for hånd. Men det gikk bare godt, sier konditor Janeli Ruusmann i Helgeland Bakeri. Hun garanterer ei kake med god smak når Helgelendingen byr på kakefest fredag.

Den ti meter lange marsipankaka serveres under telt i Gilles Garden i Sjøgata fredag kl. 14.00. Den er gratis, og hvem som helst kan komme og få seg et stykke eller to. Anledningen er at Helgelendingen i år feirer 90-årsjubileum. Kakefesten er en av flere markeringer.

Ruusmanns marsipankake består av 22 kilo marsipan, 17 kilo sukker, 17 kilo mel, 380 egg, 40 liter pisket krem, 500 gram bakepulver og 15 kilo aprikossyltetøy. Den er sammensatt av fem biter som hver er 2,4 meter lange, samt en bit på 40 centimeter. Til sammen ti meter, altså.

– Kaka er nøttefri, av hensyn til allergikere, sier Ruusmann torsdag i tretida. Hun startet å bake klokken 08.00 torsdag morgen.

– Jeg regner med å være ferdig i 21-tida i kveld. 13 timer, med andre ord. Jeg laget kakebunnene for ei ukes tid siden, og frøs dem ned. Det meste har gått som planlagt. Nå starter jeg snart med pyntinga. Det blir roser, sjokoladesommerfugler og selvsagt Helgelendingens logo, sier Ruusmann.

Hun sier at hun aldri har laget ei så stor kake før.

– Jeg har en del erfaring som kokk på restaurantet, blant annet i Australia. Erfaringene har gitt selvtillit og evne til å jobbe i høyt temp. Godt å ha med når jeg lager kaka. Jeg tar denne jobben som en utfordring, sier den blide konditoren, som for øvrig kommer fra Estland.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken