Museet med større satsing

Katrine Remmen Wiken (t.v.), Anna Maria Garke, Anna Fauske i guidens uniform, Kari Mari Hagen Clark og Kari sommerseth Jacobsen er klar for sommerturistene.

Katrine Remmen Wiken (t.v.), Anna Maria Garke, Anna Fauske i guidens uniform, Kari Mari Hagen Clark og Kari sommerseth Jacobsen er klar for sommerturistene. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Museet ønsker å satse mer på Sjøgata og de historiske hendelsene som fant sted i Mosjøen. Dette løser de med guider.

DEL

I sommer skal 7 guider vise turister rundt i Sjøgata, på bygdetunet og i kirken.

– Vi ønsker å satse ordentlig på Sjøgata. Det har jo vært vandring i Sjøgata i alle år, men nå først setter vi det i et ordentlig system. Vi har nylig vært med på et prosjekt som heter opplev Helgeland. Der møter vi blant annet Fru Haugans og Laksforsen kafe, forteller avdelingsleder ved Helgeland museum i Vefsn, Kari Sommerseth Jacobsen.

Prosjektet har gått ut på å informere ansatte i bedrifter som har mye kontakt med turister hvilke muligheter og attraksjoner som kan benyttes på Helgeland. Det har vært opplæring i Helgelands geografi, hvor det er fint å gå, kjøre og hvilke ferjer som går. Visit Helgeland som holdt kurset sist uke.

– Vi skal holde guidede turer fra Fru Haugans Hotel klokken 10 hver dag i juli, vi skal stå ved Shell-stasjonen som nå er fredet og på bygdetunet. Vi skal rullere på oppgavene slik at alle får gjort litt forskjellig. De samme skal ikke vandre hver dag, sier Jacobsen.

Rekrutteringen av sommerguidene har foregått på Facebook hvor det har vært annonsert etter sommerhjelp. Noen har vært med flere sesonger og kommet tilbake.

Nytt og spennende

– Sjøgatavandringen har vært under stadig utvikling, men det er nytt at det blir hver dag i juli. Nytt i år er også guiding på selve bygdetunet og fokus på hva som skjedde der under krigen med fangeleir for russerfanger blant annet, forteller Jacobsen.

– Vi skal også ha kirkeguiding hver søndag og mandag, det er nytt i år. Det er nok et tilbud mange har savnet her i Mosjøen, skyter formidlingsleder i Helgeland museum, Katrine Remmen Wiken inn.

Museet har hatt en studiesirkel i kirken for å utvide kunnskapen om kirkens historie.

– Vi har fått veldig mange gode innspill fra bygdebokforfatterne Kjell Jacobsen og Knut Skorpen og kirkeverge Ernst Hegdal har vært veldig positiv. Initiativet til kirkevandring en kom ira Vefsn slektshistorielag. Hos oss er det bare å møte opp, man trenger ikke melde seg på noen steder så det er bare å komme. Man ender opp ved museet så betaler man i ettertid, sier Jacobsen.

Sommerleir

Det blir også sommerleir med gammeldagse aktiviteter den 31. juli til 4. august.

– Det blir som en type SFO hvor vi inviterer de mellom 7–11 år til å være hos oss mellom klokken 8–16. Da kan de vaske klær med vaskebrett, bake, spikke og male. Vi håper det blir meldt på barn for vi har begrensede plasser siden vi må ta vare på dem, ler Wiken.

Anna Maria som skal være sommerguide gleder seg til å ta fatt på arbeidet som venter dem i sommer.

Artikkeltags