Mosjøens dører foreviget

Fra dør til dør: Mosjøens mest unike dører har blitt samlet i denne plakaten av hobbyfotograf Halvard Pedersen (34). Snart kan du sende eller motta  postkort med samme motiv. (Foto: Mathias Tjøtta Odden)

Fra dør til dør: Mosjøens mest unike dører har blitt samlet i denne plakaten av hobbyfotograf Halvard Pedersen (34). Snart kan du sende eller motta postkort med samme motiv. (Foto: Mathias Tjøtta Odden)

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Halvard Pedersen (34) har samlet sammen Mosjøens mest unike ytterdører men ikke med brekk- eller skrujern.

DEL

Her i Mosjøen har vi veldig mange forskjellige typer dører. Blant mine favoritter er Sjøgatas fargerike inngangspartier. De står som en kontrast mot den ellers lyse bebyggelsen, forteller Halvard Pedersen.

25 dører

Gjennom prosjektet «Dører i Mosjøen», har han fotografert 25 forskjellige inngangspartier. De fleste tilhører hus i nettopp Sjøgata eller fra bygdetunet. Nå er de alle samlet på plakaten Pedersen stolt holder opp.

En dør forteller gjennom farger og form en hel del om byens forskjellige byggestiler. Vi har den staselige døren på Stiftsgården som ett eksempel, og det massive inngangspartiet i Dolstad kirke som et annet. Det morsomme med Mosjøens dører er at omtrent en tredjedel av de jeg har fotografert er laget for venstrehendte. Jeg vet ikke hvorfor, forteller Pedersen og gir en guidet tur gjennom plakaten.

Dør nummer fire er fra 60-tallet og er sennepsgul. Lenger ned er en lysegrå dør dekorert med blomster og hvite skrågardiner. For en tredje er det i ferd med å bli kroken på døren. Råte sniker seg oppover treverket.

Alle dørene har en egenart og sjel, slår Pedersen fast.

Inspirert av andre

Inspirasjonen til å fotografere byens dører har jeg fått fra andre fotografer som har gjort liknende arbeider. En samling av Dublins dører var det første prosjektet jeg så i denne stilen. Siden har jeg sett at blant andre Røros, Oslo og Bergen har fått sine inngangsdører foreviget, erindrer Halvard Pedersen.

Hobbyfotografen poengterer at han synes det er spennende å se hvordan man kan fremstille forskjellige inngangspartier, som vi går gjennom hver dag uten å tenke over hvordan de ser ut, i bildeform.

Tidligere har jeg selv fotografert dører i hjembyen min Kristiansand, i tillegg til i Longyearbyen og i Barentsburg på Svalbard. Så nå har jeg portrettert dører helt i sør, helt i nord og nå midt i landet. Jeg gjør det alltid på samme måten 25 dører fra hvert sted.

Støtte fra kommunen

Da Halvard Pedersen gikk i gang med prosjektet i 2010, søkte han Vefsn kommune om økonomisk støtte til distribusjonen av det ferdige resultatet. Pengestøtten ble innvilget i kommunestyret. Saksbehandler og sekretær i formannskapet, Rigmor Leknes, er godt fornøyd med resultatet av de ti tusen kronene kommunen investerte.

Jeg synes plakaten har blitt veldig flott og spennende. Dette er en helt spesiell måte å presentere detaljer i byen på. Når man ser plakaten blir man lett hekta på å se om man kjenner igjen dørene, og man prøver å finne ut hvor de hører hjemme. Prosjektet pirrer nysgjerrigheten, sier Leknes.

Plakaten taler også til innbyggernes identitet. Den viser at vi har mange flotte dører å ta vare på, mener Rigmor Leknes.

Skal vises fram

Fotoprosjektet står nå på dørterskelen til å ferdigstilles. Mosjøens dører trykkes på både plakater og postkort, og vil være i salg fra forskjellige utsalgssteder rundt i byen.

I utgangspunktet var dette et privat fotoprosjekt, men jeg håper turister vil kunne ha glede av dette som en suvenir fra Mosjøen. Kanskje synes Mosjøens befolkning at dette er en fin måte og minnes hjembyen på, sier Pedersen.

I tillegg til at postkort og plakater vil komme i salg rundt om i Mosjøen, ønsker nå Pedersen å banke på døren til Galleria kunstfestival for å få stilt ut bildene der.

Vi får håpe de fremdeles holder døra på gløtt, sier Pedersen.

Artikkeltags