Gå til sidens hovedinnhold

Har solgt film fra Helgeland til kino i USA og vunnet nye priser

Artikkelen er over 4 år gammel

Filmen Sameblod, som er filmet på Helgeland, skuespillere fra Namsskogan og co-produsent fra Mosjøen høster på nytt suksess utenfor Skandinavias grenser.

Les også: Lokal film ble anerkjent i Sverige

«Sameblod» til Kina og USA

Sameblod eneste europeiske urfolksfilm på Sundance filmfestival

– Dette er et drømmescenario

Lokalprodusert film til viktig filmfestival

«Sameblod» som ble spilt inne på Umskardet er klar for å vises under filmfestivalen i Venezia til høsten

Seattle film festival ble holdt mellom 18. Mai og 11. Juni, og der ble Sameblod vist.

– Vi vant to priser, den ene var «Grand jury award» og i tillegg vant Lene Cecilia Sparrok «Best actress award». Seattle film festival er en av de største filmfestivalene i USA, så det er veldig hyggelig å få den anerkjennelsen. Det er hard konkurranse på en slik festival. At vi fikk disse prisene viser at dette er et universelt tema som treffer bredt, og at filmen holder et så kvalitetsmessig høyt nivå at den skiller seg ut. Det er hyggelig, sier co-produsent Jim S. Hansen fra Mosjøen.

Ingen sentrale personer fra filmen deltok på denne filmfestivalen.

– Filmen lever sitt eget liv nå. Jeg er opptatt med regi på en serie i Tromsø, og Amanda Kernell er opptatt med ny film. Jeg vet faktisk ikke hvilke filmer som var nominert i samme kategori som Sameblod, men det er hyggelig at den lever videre etterpå. Vi kunne gjerne dratt på alle festivalene, men da hadde vi brukt resten av året på å turnere med filmen, sier Hansen.

Han benytter anledningen til å rose flere som jobbet med ham på filmen.

– Amanda Kernell som har skrevet manus og hatt regi på filmen fortjener all ros hun kan få, hun er et stort talent. Jeg vil også løfte fra Lene Cecilia som vinner gjentatte ganger priser for beste skuespillerinne. Det er også mange lokale samiske skuespillere som har gjort denne filmen så bra som den er. De fortjener også ros, sier Hansen.

Les også: Byttet reinslakt med festivalskryt

– Opplever fortsatt hverdagsrasisme

Selv om Hansen og Kernell droppet festivalen deltok de på den amerikanske premieren.

– Det var nettopp premiere på Egyptian theatre i Los Angeles. Det er en av de eldste og historiske kinosalene i Hollywood. Der ble det mange spennende møter, og flere vil komme til Nord-Norge og lage film. Sameblod har åpnet dører, fordi folk ser at vi kan gjennomføre film av høy kvalitet her, og fordi folk ser i filmen hva vi kan by på på Helgeland. Vi har fått forespørsler fra mange hold, sier Hansen. Premiere på kino i USA er spesielt skal vi tro han.

– Filmen har blitt solgt til kinomarkedet i USA. Jeg kan ikke huske sist det skjedde at en norsk eller svensk film ble solgt dit. Det er kult, og veldig bra for samisk film, for nordnorsk film og for svensk film, sier Hansen.

Produsenten har hatt det travelt i det siste.

– Jeg kommer nært 300 reisedager i år. Dette har kanskje vært den travleste våren noen gang, med mange prosjekter samtidig. Jeg har litt hjemlengsel og gleder meg til ferie, innrømmer Hansen.

Les også: Anmeldelse av «Sameblod».

Bildeserie fra premieren i Mosjøen

Rød løper, reinkjøtt og taler

Kommentarer til denne saken