Gå til sidens hovedinnhold

Musikklinjeband håndplukket til Norges største bluesfestival

Artikkelen er over 4 år gammel

Skill & Tones har tre blodferske låter med seg til Notodden Bluesfestival.

Bandet, med utspring fra musikklinja i Mosjøen, skal kjempe mot fem andre band om å bli årets Union Band.

– Vi skal spille i 20 minutter både fredag og lørdag, og har skrevet tre nye låter, pluss at vi har en fra før, forteller gitarist Leander Hjerpås. Han har laget melodiene – med innspill fra resten av gjengen. Tekstene er skrevet av vokalist Hedda Markussen.

– Hvilke forventninger har dere til finalen?

– De andre er ganske høyt profilerte band, som har gitt ut album og sånn. Vi har ikke så høye forventninger. Vi skal bare spille og ha det gøy.

Gitartimer i Polen

«Skill & Tones første og siste gig» het det da Skill & Tones spilte på Garasjepuben i juni. Nå er spredd over hele landet.

– Men det hadde vært kult om vi kunne fortsatt og spille sammen i høytider, sier Leander. Bandet ble etablert i forbindelse med UKM, hvor de kom helt til landsmønstringen på Sandnes. Men så ble de altså tatt ut til talentkonkurransen Union Blues Cup, som arrangeres av Norsk Bluesunion i samarbeid med Notodden Blues Festival. Gitaristen innrømmer at han meldte bandet på i skjul.

– Jeg tenkte egentlig ikke at vi skulle på Notodden. Da vi først ble tatt ut var det bare å hive seg rundt, sier Leander. Selv er han på ferie hos morens familie i Polen og tar bare ei langhelg i hovedstaden for å spille med bandet.

– Vi har ikke sett hverandre på hele sommeren, så det blir intens øving i to dager før Notodden, sier Leander. Han lader opp med å ta gitartimer i Polen.

– Det har jeg gjort siden jeg var 11 år.

– Hva er forskjellen på gitartime ri Norge og Polen?

– Mentaliteten når det gjelder øving er helt annerledes. Læringskurven er ganske høy når jeg er i Polen.

– Det er blues du liker best?

– Ja, og jazz. Og rock.

– Hva skal du gjøre etter musikklinja?

– Jeg har lyst til å studere i utlandet, men det er dyrt så jeg må eventuelt jobbe et år først. Så drar jeg kanskje til USA.

Upbeat blues

Skill & Tones var i utgangspunktet et coverband, og lagde låten «The Adventure» til UKM. Nå har de altså tre nye selvskrevne låter på repertoaret.

– De andre bandene er jo halvproffe, og da kan vi ikke komme med coverlåter. Da blir vi ikke tatt seriøst.

– Beskriv musikken deres?

– Det er forskjellige kvaliteter i bandet, og i vi prøver å tilrettelegge slik at alle får vist fram det vi er gode på. Det blir litt hardere upbeat blues.

– Hva er du god på?

– Blues er mitt område. Jeg liker låter der jeg får mye frihet og mye tid til å spille åpne soloer.

– Hva er den musikalske drømmen?

– Det er vel å leve av musikken. Jeg tar det egentlig som det kommer.

Vinnerbandet på Blues Union Cup får tittelen Union Bluesband. Premien er en turné rundt i norsk bluesklubber og festivaler.

Kommentarer til denne saken