Lovise fra Mosjøen lager kunst av søppel: – Det var ikke noe problem å få nok materiale, dessverre

Lovise Aufles Valberg stiller ut søppelkunst på Forsjordbrygga under Galleria 2018. Fisken ble lagd med utgangspunkt i en fotball som øye. Alt er søppel

Lovise Aufles Valberg stiller ut søppelkunst på Forsjordbrygga under Galleria 2018. Fisken ble lagd med utgangspunkt i en fotball som øye. Alt er søppel Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Hun kuttet plast fra husholdningen. Nå er Lovise Aufles Valberg aktuell med søppelkunst på Forsjordbrygga i Mosjøen.

DEL

– Tanken var å plukke søppel i nærmiljøet og lage kunst av det. Det er mye fokus på plast og miljø, og jeg hadde lyst å gjøre noe lokalt, sier Lovise Aufles Valberg (30). Før jul sjekket hun ut om det var mulig å kutte plastemballasje i husholdningen, og etter ei uke hadde hun kun en liten plastbit i blåposen – fra ananasemblemet.

– Blir mer bevisst

«Livet i havet» er tittelen på utstillingen som klargjøres til Galleria. Alt er laget av søppel, og ble plukket langs ei 100 meter lang strandlinje på Skaland.

– Det var ikke noe problem å få nok materiale, dessverre.

Hovedskulpturen er en fisk, som ligger på gulvet i brygga.

– Jeg bestemte meg for at fotballen skulle være øye på fisken, og så lagde jeg resten ut fra det, sier Lovise, som har brukt alt fra snusdåser, q-tips og smokker til madrassbiter, plastflasker til tau og fiskegarn. Alt ligger løst og skal kasseres når utstillingen er over. Men, for den som vil kjøpe kunst, tilbys en plakatserie med fem ulike motiv fra havet. Her finner vi både blekksprut, flyndre, blåhval, manet og «framtidsfisk» – pakket i papphylser.

– Hva vil du med prosjektet?

– Jeg håper at folk kan se at alt vi hører om på nyhetene ikke bare er der ute, men at det gjelder her også. At folk blir litt bevisst på hvor gærent det egentlig er. Det er det største målet.

Veldig visuelt

Publikum kommer tett på kunsten, og det er ikke til å unngå å bli opprørt over all forurensingen.

– Det er jo mange strandryddekampanjer, så jeg måtte plukke før den nasjonale ryddedagen, sier Lovise – som til og med fant en thermos med navn på.

«Livet i havet» blir Valbergs debut på Galleria. Hun skal dele brygge med flere andre kunstnere, og tar med seg både tegnesaker og symaskin. 10. juli blir det nemlig Miljøvennlig moteshow på torget med spesielt fokus på gjenbruk.

– Jeg skal bidra med omsøm av klær, forteller Lovise. Hun legger til at showet er Hanne Ånes sin ide. Klær og gjenstander kommer fra Termik og Vefsn Røde Kors Bruktbutikken, dansere fra Balance – Mosjøen danseforening.

Artikkeltags