Nå inntar gatekunsten veggene i Mosjøen - får internasjonal oppmerksomhet

Thomas Eidsaune leder et prosjekt under Galleria som skal fremheve gatekunsten. Det betyr at hanen på torget snart kan få selskap på en rekke andre vegger.

Thomas Eidsaune leder et prosjekt under Galleria som skal fremheve gatekunsten. Det betyr at hanen på torget snart kan få selskap på en rekke andre vegger. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Under årets Galleria vil gatekunsten få en fremtredende rolle.

DEL

Thomas Eidsaune er nok mest kjent for sine matkunster, men da han fikk en forespørsel om å sitte som vara i Galleria-styret var han ikke sen om å takke ja. Ting ballet fort på seg, og nå leder han et prosjekt innen gatekunst (eller street art). Det kan ifølge Eidsaune vefsningene ikke unngå å legge merke til i sommer.

– Jeg har alltid vært interessert i kunst, og da spesielt street art. Etter å ha forhørt meg litt innenfor miljøet og lett litt på nettet fant jeg flere verker av en kunstner ved navn Louis Masai fra England. Han er kjent navn innenfor faget, og han kommer til Mosjøen for å male, holde foredrag og workshops, sier Eidsaune som planlegger en rekke arrangementer under street art-paraplyen.

– Etter at det ble kjent at Masai kommer hit, har flere av de fremste i faget i Norge også meldt sin ankomst. Til sammen skal et sted mellom 10 og 15 kunstnere sette sitt preg på bybildet under Galleria.

Trenger vegger

– Hvor skal de få utøvd kunsten sin?

– For Louis Masais del så vi først for oss veggen på Alcoa, men det passet ikke helt til stilen hans. Vi ser derfor primært etter bygninger i sentrum, og hanen som ble malt på torget i fjor fikk jo mye oppmerksomhet, sier Eidsaune som allerede har gjort avtaler med flere huseiere.

– I tillegg stiller næringslivet opp med lifter og utstyr, men vi trenger flere vegger å male på. Vi ønsker derfor at dem som har en vegg tilgjengelig som de ønsker å friske opp om å ta kontakt, også private.

– Men er ikke dette tagging?

– Noen kan nok forbinde det med tagging, og det var ulovlig da jeg vokste opp. Men gjennom å gjøre det på denne måten får publikum oppleve alle aspektene rundt denne spennende greinen innenfor kunstfaget, og det er utrolig morsomt å få det innlemmet i Galleria, sier Eidsaune som har mottatt positive tilbakemeldinger allerede før kunstnerne har vært her.

– Hovedkunstneren selv har allerede sagt at han ønsker å komme tilbake til neste år, og det er noen skikkelige tungvektere innenfor miljøet som kommer til Mosjøen. Det gjør at prosjektet vil bli lagt merke til både nasjonalt og internasjonalt.

Spleiselag

Planen er at kunstnerne skal male verkene sine under selve Galleria, slik at publikum kan få se kunsten bli til underveis. Får prosjektet inn nok midler ønsker Eidsaune å få til noen ekstra happenings der det males.

– Vi må ha et sted mellom 150.000 til 300.000 kroner for å komme i mål, men mye av dette er allerede på plass. De siste midlene satser vi på å få inn gjennom såkalt crowdfunding, eller folkefinansiering, og sponsormidler. Responsen vi har fått så langt har i alle fall vært enestående, så jeg både tror og håper at det går bra, sier en engasjert prosjektleder.

Artikkeltags