Galleria markerer samisk jubileum

SAMARBEID:  Stig-Ove Sivertsen fra Galleria og Hege Dalen fra Vefsn museum samarbeider under Galleria.

SAMARBEID: Stig-Ove Sivertsen fra Galleria og Hege Dalen fra Vefsn museum samarbeider under Galleria. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

100-årsjubileet for Samefolkets første landsmøte blir en av de hovedsatsingene i årets Galleria i Mosjøen. På Jacobsenbrygga vises utstillingen Sapmi i 100.

DEL

Samtidig viser Vefsn museum også sin egen utstilling om nettverksbyggeren Elsa Laula Renberg, sørsamekvinnen fra Vefsn som tok initiativet til det første landsmøtet for samer i Trondheim i 1917. Denne utstillingen blir stående helt fram til april neste år, da Norges museumsforbund feirer sitt 100-årsjubileum i Mosjøen, skriver Galleria kunstfestival i en pressemelding.

Sapmi i 100 med Sissel M. Bergh fra Trondheim og Tomas Colbengtson, opprinnelig fra Tärna, representerer noen av de mest spennende kunstnerne i sørsamisk område i dag. Dette er nyskapende kunstnere som de siste to åra har oppnådd stor anerkjennelse og fått sin kunst formidlet langt utenfor de vanlige samiske rommene.

– Vi tror derfor utstillingen har noe å formidle, ikke bare til samer og ikke bare for kunstinteresserte, men for alle som er opptatt av kultur, politikk og historie, sier Hege Dalen, som er ansvarlig for samarbeidet med Galleria.

Utstillingen er kuratert av Jan-Erik Lundström, Samisk senter for samtidskunst og blir åpnet med en performance av Louise Fontain fra Hattfjelldal.

– Likestilling, inkludering og mangfold vil prege utstillingene i år, mener daglig leder i Galleria, Stig-Ove Sivertsen.

Også i år vil kunst og kunstnere fylle hele Sjøgata i det som er kalt Norges lengste kunstgalleri. Fra Fru Haugans hotel i sør til Mjaavatn-brygga i nord kommer alle tilgjengelige lokaler til å bli tatt i bruk. Programmet er i ferd med å bli klart og de siste avtalene med inviterte kunstnere gjøres nå. Påmeldingsfristen for alle andre som vil delta på kunstmessa går ut 10. juni.

Den offisielle åpningen av årets Galleria kunstfestival skjer i hele utstillingsområdet i Sjøgata lørdag 8. juli. Festivalen avsluttes lørdag 15. juli.

Artikkeltags