I helga går matfestivalen Arktisk Mat av stabelen i Mosjøen, og arrangører og sponsorer søker hele tiden etter å utvikle konseptet. En av nyhetene i år blir et eget mattorg for barna, og på torsdag formiddag skal 60 unger fra 1–4 trinn på SFO på Mosjøen skole få lage sin egen mat i hagen på Vikgården.

– Vi ønsker jo å nå ut til en størst mulig gruppe under Arktisk Mat, og synes derfor det var passende at ungene fikk et eget tilbud. På barnas mattorg skal de få hjelp av restaurant- og matfag til å grille sine egne lakseburgere, og Retura kommer for å lære dem mer om avfallssortering. I tillegg skal vi i banken være representert med forskjellige aktiviteter, sier banksjef Atle Edvardsen i Sparebank 1 Nord-Norge.

Han håper mattorget kan bli en fast tradisjon i framtiden og håper samtidig det kan vekke interessen for mat hos de yngste.

– For oss er det som sagt viktig at flere får ta del i festivalen, og dette vil forhåpentligvis bidra til å skape engasjement tidlig. Det ligger jo også en del læring i det de skal gjøre, så dette er et prosjekt i Arktisk Mat sin ånd, sier Edvardsen.

Det er likevel bare ikke de minste som får et mattorg å boltre seg på. Lørdag stenges gata utenfor hagen for å gjøre plass til lokalmatprodusenter og andre som skal tilby vefsningene smaksprøver og produkter for salg.

– I tillegg til de lokale matprodusentene skal restaurant- og matfag steke melkaker, mens lokalmatgruppa på naturbrukslinja skal servere grillet laks og klippfiskgryte. Det er en flott mulighet til å bli mer kjent med lokalmatprodusentene i regionen vår, og bålkaffe blir det selvsagt også. Vi håper derfor at vefsningene benytter seg av muligheten, sammen med deltakerne og kokkene på Arktisk Mat, sier lærer Lars Henrik Kristiansen.