I helga går Arktisk mat av stabelen for tredje gang. Forberedelsene er i full gang før et stort knippe av nasjonale og internasjonale mesterkokker og matskribenter inntar Mosjøen, og initiativtaker Per Theodor Tørrissen gleder seg til det hele braker løs. I tillegg kan han friste med noen nyvinninger.

– Helt nytt av året er at vi skal ha et lite mattorg i bakgården på Vikgården på lørdag formiddag. Her skal lokale produsenter få vist fram sine produkter, og Han Sylte tar turen fra Valnesfjord for å dele ut sine smaksprøver. I tillegg skal elever fra kokkelinja og Marka grille Vega-gris til dem som ønsker å ta turen innom, sier Tørrissen.

Rekordpåmelding

Allerede tidlig i sommer var matfestivalen utsolgt, og Tørrissen sier det har vært et stort trykk fra personer som ønsker seg billetter. Han beklager at alle som vil komme ikke har fått plass, og at dette er noe arrangørene vil se nærmere på til neste år.

– Samtidig er det veldig viktig at vi klarer å ivareta intimiteten og det unike ved konseptet, så det gjelder å finne riktig balansegang. Et foreløpig tips må være at dem som ønsker å delta må være tidlig ute med å melde seg på, sier Tørrissen som merker at festivalen når ut til et stadig større publikum.

– Det begynte som en lokal matfestival, og i år har vi fått påmeldinger fra hele landet. I tillegg har de kommet en påmelding fra Sveits. Det er jo veldig spesielt, men skikkelig morsomt for vår del.

– Er det gjort noen endringer med selve arrangementet?

– Vi har doblet antallet bidragsytere fra i fjor, og i den anledning blir det flere praktiske demonstrasjoner. Det tror jeg deltakerne setter pris på, men det fører til en god del mer jobb for oss som arrangør. Spesielt når det kommer til å skaffe råvarer har vi fått noen utfordringer, sier Tørrissen.

– Hva er den rareste ingrediensen du har måttet framskaffe?

– Innerbark av furu er nok den rareste i år, men det er mange gode kandidater.

Les også: Eyvind Hellstrøm til Arktisk Mat

Les også: Gordon Ramseys læremester og svensk stjernekokk kommer til Mosjøen

Får hjelp av REMA 1000

En større festival med flere bidragsytere fører også til økte kostnader. Tørrissen er klar på at konseptet aldri hadde latt seg gjennomføre uten hjelp fra gode støttespillere, og i år har en ny medhjelper meldt seg.

– Sparebank1 har vært hovedsponsor hele veien, og vi har fått god hjelp fra Nordland fylkeskommune. Det som er nytt i år er at Hans Bjarne Holmen på Rema 1000 Nyrud har løftet ideen fram sentralt i kjeden. De har sagt at de ønsker å bli sterkere på dette rundt lokal mat og knytte kjennskap til lokale produsenter, noe som har vært vår visjon hele tiden. Hvis vi kan bidra til at flere lokale produkter havner i butikkhyllene hadde det vært veldig morsomt, sier Tørrissen som også har hatt kjeden i ryggen i jakten på råvarer.

Selv om det er midt i innspurten før matelskerne inntar byen, har Tørrissen også tatt seg tid til å begynne planleggingen av neste års festival. Han vil ikke avsløre hvem han har på lista over aktuelle kokker, men innrømmer at festivalen nok en gang ser ut til å tiltrekke seg navn i den ypperste verdenseliten.

– Vi har etter hvert klart å skaffe oss et solid navn innen bransjen, og det er mange som ønsker å komme hit. Det er selvsagt noe vi synes er veldig positivt, sier Tørrissen.