Gå til sidens hovedinnhold

Minnestein i gata

Artikkelen er over 8 år gammel

Mosjøen blir den første byen i Nord-Norge som får sine Snublesteiner på plass i gatene. I august skal tre minnesmerker plasseres ut.

– Snublesteinene vil bli monumenter over historien til tre av byens falne under 2. verdenskrig. Jødene som ble arrestert, fraktet til Auschwitz og drept der er blant våre falne like så mye som motstandsheltene, påpeker Håvard Nilsen, avdelingsleder for Helgeland Museum avdeling Vefsn.

Kunstprosjekt

Minnesmerkene «Snublesteiner» ble startet av den tyske kunstneren Gunter Demning 1993. Den første steinen ble lagt ned i en gate i Köln i 1994. Steinene er minnesmerker over personer som ble arrestert og deportert av nazistene under det tredje riket.

– I Tyskland er det plassert ut over 30.000 slike minnesteiner og prosjektet har spredt seg ut over hele Europa. I Norge har Oslo, Trondheim og Larvik fått slike steiner på plass. Når vi får våre tre steiner plassert i august blir vi den første byen i Nord-Norge som blir en del av dette prosjektet, forteller Nilsen.

Lite men sterkt

Nilsen mener slike minnesteiner i gater er en flott måte å dra kultur og historie ut i byrommet.

– Og det er lite prangende, men likevel sterke minnesmerker over mennesker som ble offer for nazismen. Når folk stopper opp og ser disse merkene gir de en link til, og minner om, Auschwitz og nazistenes grusomheter.

Da krigen brøt ut bodde det tre jøder i Mosjøen. Alle tre ble arrestert, ført til Auschwitz og døde der.

– De bodde henholdsvis i Peter Bechs gate, Elvegata og i Skolegata. Vi vet akkurat hvor steinene skal plasseres i to av gatene, men vi har uklare opplysninger om hvilket hus mannen som bodde i Skolegata bodde i. Der vil vi legge ned en stein som gjelder for hele gata.

Viktig å huske

– Som museum er det vår oppgave å fortelle både fornøyelige og mørke sider fra historien. Enkelte ting er veldig viktig å å huske. Historien i Mosjøen i dette tilfellet er om tre mennesker som ble drept av en eneste grunn, nemlig at de hadde feil herkomst. Og vi må minnes nazismens grusomheter, men også at nordmenn deltok i disse grusomhetene, mener Nilsen.

Det var han som lanserte ideen om «Snublesteiner» i Mosjøen etter å ha bodd en stund i Tyskland. Han foreslo prosjektet overfor noen lokalpolitikere. Nå har kommunestyret i Vefsn sluttet seg til ideen.

– Dette er et prosjekt vi gjennomfører i samarbeid med de jødiske museene i Oslo og Trondheim. Kunstneren selv kommer i august for å være med på nedleggingen og vi håper å få til et foredrag i denne sammenhengen.

Kommentarer til denne saken