Millionstøtte til ny film

ANERKJENNELSE: David Kinsella har høstet mange priser for sitt filmarbeid. Her er han fotografert i forbindelse med et annet prosjekt, «Killing girls». (Foto: Snorre Sjøvoll)

ANERKJENNELSE: David Kinsella har høstet mange priser for sitt filmarbeid. Her er han fotografert i forbindelse med et annet prosjekt, «Killing girls». (Foto: Snorre Sjøvoll)

Artikkelen er over 7 år gammel

David Kinsella Productions AS er tildelt 1.600.000 kroner i produksjonstilskudd til kinodokumentaren «Hviskerne Veasoejorksh».

DEL

- Helt fantastisk, sier mosjømannen om støtten fra Norsk filminstitutt. Filmen har tidligere mottatt 435.000 kroner fra filminstituttet.

- Jeg har også fått mye lokal støtte. MON og Jim Nerdal har vært en viktig støttespiller og jeg har fått en million kroner i lokal støtte, blant annet fra Helgeland Sparebank og kommuner på Helgeland, sier Kinsella.

Unikt prosjekt

«Hviskerne Veasoejorksh» har et samlet budsjett på 5,3 millioner kroner og nå gjenstår bare en million.

- Jeg har søkt om støtte fra det nye filmfondet til Nordland fylke, sier Kinsella på telefon fra Moldova der han deltar på filmfestival og skal ha masterclass for filmstudenter.

«Veasoejorksh» (som betyr livsendring) er en kreativ dokumentarfilm rettet særlig mot barn og unge. Filmen forteller om 14 år gamle Ellen-Sara, som kommer fra en sørsamisk reindriftsfamilie i Aarborte i Norge. Filmen følger Ellen-Sara gjennom åtte årstider, og belyser både de tradisjonene hun er en del av og hverdagsdilemmaer alle unge jenter står overfor. Dokumentaren vil også gi innblikk i en åndelig verden av forfedre, som vil lede Ellen-Sara på veien i de valg hun tar og gi henne innblikk i naturens krefter og sårbarhet.

- Jeg er ydmyk og stolt over at jeg har fått tillit i det sørsamiske miljøet til å lage filmen.

- Aldri tidligere har det vært laget en helaftens film på sørsamisk, legger han til.

Hollywood

Kinsella samarbeider med canadiske Buffalo Gal Pictures om filmen, og har med seg et stjernelag av internasjonale fagfolk. Ellen-Saras «forfedre» skal realiseres på lerretet av et storstilt spesialeffektteam med blant annet animatører fra storsuksessen «Avatar». Lyddesignerne Alex Claude og Andy Malcolm har tidligere arbeidet på henholdsvis Gulløvevinneren «Libanon», Terence Malicks Gullpalmevinner «The Tree of Life» og Tim Burtons «Alice In Wonderland».

Tidligere spellemannprisvinner Frode Fjellheim er komponist for filmens musikk og joik.

- Det er helt utrolig at de beste av de beste kommer til Børgefjell for å lage film. Det går an å bo i Mosjøen, og likevel være en del av det internasjonale filmmiljøet, sier Kinsella.

Opptakene begynner i november og skal gå over 14 måneder. Mye av arbeidet i etterkant skal gjøres i USA. Premieren blir i løpet av 2014.

- Det er et fantastisk prosjekt. Og markedsføringsverdien for Børgefjell og Helgeland kan ikke måles i penger, sier Kinsella.

Anerkjennelse

Dokumentarfilmkonsulent i Norsk filminstitutt, Maria Fuglevaag Warsinska-Vars, mener filmen har et stort potensiale.

- Veasoejorksh er en ambisiøs auteur-dokumentarfilm rettet spesielt mot et yngre nordisk publikum. Men filmen vil vekke interesse nasjonalt og internasjonalt for sin kreative og gjennomførte form, for sitt tema om urfolk, for filmens budskap om naturens skjørhet og med klimaendringer i fokus, sier Maria Fuglevaag Warsinska-Varsi.

Les mer om David Kinsellas prosjekter.

Artikkeltags