Med sanger som tilhører dagen

Artikkelen er over 13 år gammel

20 sangere og en dirigent satte dagsorden på Kulturverkstedet i Mosjøen 1. mai.

DEL

På tre kvarter framførte Helgeland Kammerkor programmet med 12 tradisjonelle arbeidersanger med kraft og styrke og all den innlevelsen dette stoffet krever og fortjener.

Det er første gang koret opptrer 1. mai, fortalte dirigent Hazel Eilertsen etter et kraftfullt første nummer med "Fram, kamerater". Det bør koret fortsette med. Og de bør inspirere flere. Kanskje kan det bidra til at dagen gjenvinner sin mening for noen flere.

For det handler om jorda og naturen og om hvordan vi forvalter den og hverandre. Tekstene er skrevet til andre tider og under andre forhold. Men budskapet har mening også i dag.

Helgeland Kammerkor ble startet i 1992 og representerer kremen av korsangere fra hele regionen. Det trengs, når det er så få sangere på hver stemme. Men her er det ingen som holder noe tilbake, her er det fullt trøkk fra første tone og fine vekslinger mellom stemmene med særlig vekt på takt og rytme. Og det må skikkelige arbeidersanger ha!

Det er skummelt å tukle for mye med stoff som mange av tilhørerne har et både nært og hengivent forhold til. Derfor er det alltid spennende med nye arrangementer. Jeg opplevde at det var en fin blanding der nye grep var gjort i stor respekt for stoffet. Spesielt godt likte jeg "Til ungdommen" - en nydelig sang i et fantastisk flott arrangement signert Henning Sommerro.

Lokal arbeidskamp var representert med "Streiken i Dunderlandsdalen", en skillingsvise fra Rana med solist Kjell Oskar Olsen. Dirigent Hazel Eilertsen skal ha all ære av arbeidersangprosjektet, som koret reiste videre med til Mo rett etter konserten i Mosjøen. De hadde nok kunnet holde publikum i ånde med 12 sanger til.

Det var så godt som fullt hus på Kulturverkstedet. Konserten var annonsert som en del av 1. mai-programmet, og den var gratis.

Artikkeltags