Festivalkomponist byr på egen musikk og presenterer unge talenter: – Det er en stor ære, en skikkelig ego-uke

ÆRE: Arvid Martinsen sier det er en ære å være festivalkomponist under Lytt på nytt-festivalen.

ÆRE: Arvid Martinsen sier det er en ære å være festivalkomponist under Lytt på nytt-festivalen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Arvid Martinsen er årets festivalkomponist under «Lytt på nytt» og byr på både urframføringer av egne verk og nye talenter.

DEL

– Det er en stor ære. Det er en skikkelig ego-uke der jeg får presentere mye musikk med topp musikere, sier Arvid Martinsen.

66-åringen er årets festivalkomponist under «Lytt på nytt»-festivalen, som har fokus på samtidsmusikk. Festivalen er et samarbeid mellom Helgeland Sinfonietta, Vefsn-Ensemblet, Musikklinjen ved Mosjøen Videregående Skole, Institutt for musikk ved NTNU, Komposisjonslinjen ved Norges musikkhøgskole og Ny Musikk – Nordland.

Les også: Johanne på musikklinja komponerer for Vefsn-Ensembelet: – Det er artig å høre det framført

Drivkraft i kulturlivet

Da Arvid Martinsen ble presentert som festivalkomponist skrev festivalsjef for Lytt på nytt, Trond Wika blant annet følgende:

«Med base i Brygfjelddalen i Hemnes kommune, har Arvid siden 1994 har vært en sterk drivkraft i kulturlivet på Helgeland som trombonist, gitarist, festivalarrangør, komponist, sanger, bandleder for pop, jazz, korps og storband».

«Lytt på nytt» startet mandag og da kunne man blant annet møte festivalkomponisten på Kulturverkstedet.

– Da spilte jeg utdrag fra alle platene mine og fortalte om livet mitt som komponist. Det var veldig hyggelig. Folk så fornøyde ut og det var god respons, sier Arvid Martinsen.

På spørsmål om høydepunkter fra uka trekker han blant annet fram musikklinjas konsert «Nytt og uhørt» der musikklinjeelever får vise fram egne verk som skal spilles av profesjonelle musikere.

– Det er en fantastisk mulighet for dem. Men det er høydepunkt på høydepunkt gjennom hele uka. Og for egen del er det klart at konserten på torsdag blir spesiell med så stort orkester, kor og solister, slår Martinsen fast.

Trekker fram talenter

Torsdag er det nemlig klart for ukas store konsert, der festivalkomponisten presenteres med en helaften i Mosjøen kulturhus. Da blir det urframføringer, presentasjon av tidligere komposisjoner og høydepunkter fra musikalen «Heming Unge» fra 2011.

– Jeg har skrevet låta «HørPå Lytt på nytt» der sopranen Minda Marie Fiskum møter et funk-komp, fløytisten Morten Mortensen og Vefsn-Ensemblet. Det blir tøft. Ellers er det forskjellige typer musikk i første sett, mens det andre settet blir utdrag fra «Heming Unge» med solistene Ståle Ytterli, Lena Valla og Marit Thrana.

Arvid Martinsen har flere ganger markert seg ved å trekke fram unge musikktalenter, og han benytter også muligheten til det under årets «Lytt på nytt». Torsdag skal ni år gamle Bruno Felipe avslutte det første settet i konserten med å synge solo sammen med hele ensemblet.

– Han er et kjempetalent og sang også under Frisk3 sin juleavslutning. Jeg ble trukket mye med på ting da jeg var ung og synes det er hyggelig å ha med talentfull ungdom, sier Martinsen.

Urframføring av musikalsk eventyr

Unge talenter tar han også med når han fredag presenterer mer av egen musikk under lunsjkonserten på Kulturverkstedet. Da skal 11 år gamle Lisbeth Buskli fra Korgen opptre sammen med en rekke langt mer rutinerte musikere.

– Blant annet skal tubaisten Hans Kristian Edvardsen medvirke på en urframføring av det musikalske eventyret «Tubaisten som ville spille blues!», der Knut Steffenak er forteller og tenoren Geir Marius Skrede synger to låter, sier Arvid Martinsen, som roser «Lytt på nytt»-festivalen.

– «Lytt på nytt» er et kjempetiltak, all ære til Vefsn-Ensemblet. Det er en fantastisk mulighet til å bli kjent med komponister og det har vært mange kjente her gjennom årene, sier Arvid Martinsen.

Artikkeltags