Gå til sidens hovedinnhold

Forfatteren fra Mosjøen gir oss et hjertevarmt møte med farmor

Artikkelen er over 6 år gammel

Tor Martin Leines Nordaas (36) smiler skjevt og tar et tygg av vaffelhjertet. Han er rolig utenpå, men inni brystet banker hjertet raskere. I dag lanseres den nye romanen hans.

– Det skal bli godt å komme i gang. Jeg har levd med denne historien så lenge bare i meg. Likevel er det skummelt fordi jeg vet at jeg står 110 prosent for boka, men nå er det andre som skal lese og vurdere.

Tett på farmor

Nordaas vokste opp i en generasjonsbolig med farmor i andre etasje. Gjennom 35 år utviklet de to et tett og nært forhold. Hun har fått sin plass også i de to foregående bokutgivelsene hans. Forskjellen nå er at her har hun hovedrollen.

– Jeg har lenge tenkt på livet hennes som en roman. Jeg sa til henne at jeg skulle skrive, men hun ville jeg skulle vente til hun var borte. Hun døde i 2013. Jeg har skrevet ned en historie og jeg mener jeg har gjort det med hennes verdighet, sier forfatteren Leines.

Nordaas lar seg fascinere av eldre mennesker. Han sier selv at bak hver rullator er det en roman.

– Det jeg forteller gjennom boken er på mange måter en kjærlighetshistorie uten kjæresteri.

Samtalene

Hovedvekten i boken bygger på dialogen mellom farmor og barnebarnet. Det går i korte setninger der Nordaas har veid hvert ord. Samtalen pendler mellom nåtid og fortid, lite i framtiden. Gjerne slik en samtale med gamle mennesker foregår.

– Folk elsker å lese dialoger. Mye av dette kunne ikke vært fortalt på annet vis. Dialogen er varm, hissig og gapskrattende. Hvis folk feller en tåre og ler i samme avsnittet så har jeg lyktes med boka.

Nordaas hevder han kunne skrevet en dobbelt så tykk bok, men målet var hele tiden å skrive en roman der ingenting var overflødig.

– Dette er en aldri så liten tidsfortelling. Nå står det plutselig en roman igjen etter farmor, men dette er ikke noe hun har bedt om selv, poengterer Nordaas.

Han tror mange kommer til å kjenne seg igjen i denne boka. Han sier dette er noe helt annet enn hans forrige bok «Hjerneteppe». Denne solgte 1800 eksemplarer inkludert innkjøpet på 1000 bøker av kulturrådet.

I kveld er det bokbad på Kulturverkstedet i hjembyen. Det ser han fram til med spenning og forventning.

Kommentarer til denne saken