Landbruksskolens barnehage fikk besøk av bokbussen: - Viktig å få innført en bit av det samiske

Forfatter Anne-Grethe Leine Bientie hadde på seg samedrakt for anledningen, og fortalte historier om detaljene på drakten.

Forfatter Anne-Grethe Leine Bientie hadde på seg samedrakt for anledningen, og fortalte historier om detaljene på drakten. Foto:

Tirsdag besøkte bokbussen Landbruksskolens barnehage. Da ble det bokstund med den sørsamiske boka «En skikkelig flink liten reingjeter», og læring av noen sørsamiske ord.

DEL

– Vi bruker bokbussen fast, og det er et unikt tilbud. Da vi fikk forespørsel om bokstund med denne samiske boka, takket vi rask ja siden vi har samiske barn her, sier Ingvild Kristoffersen, styrer i Landbruksskolens barnehage.

Tidligere på dagen hadde barna blitt forberedt på bokstunden. Det var 13 spente barn i alderen tre til fem år som var med inn i bokbussen.

– Vi har ikke samisk kompetanse selv, og da er det å få noen hit som har det kjempebra. Barna skal ha kjennskap til kultur, og det er viktig å få innført en bit av det samiske, sier Kristoffersen.

Begeistret

Denne gangen hadde bokbussen med seg forfatter Anne-Grethe Leine Bientie. Hun har skrevet boka «En skikkelig flink liten reingjeter» som originalt har et sørsamisk navn, «Joekoen sjïehteles ryöjnesjæjja». Bokturneen startet mandagsmorgen, og har vært innom Grane, Elsfjord og nå Mosjøen. Videre står Rana, Nesna og Alstahaug for tur. Forfatteren er så langt storfornøyd.

– Det er kjempeartig. Barna hører på og er begeistret. De gir så fin oppmerksomhet at det er rørende, sier Leine Bientie.

Barna gikk fint på rekke og rad inn i bokbussen. Der fant de sine plasser og ventet i spenning. Forfatteren hadde kledd på seg samedrakten for anledningen og fortalte barna litt historier om drakten. Hun lærte dem også å si god dag på sørsamisk, og barna ropte til slutt i kor:

- Buerie biejjie!

Dele historier

Boka handler om reingjetergutten «Jaahke» som tar ansvar. På grunn av uheldige omstendigheter blir han overlatt til seg selv i fjellet for å gjete familiens reinflokk. Den er fortalt fra guttens synsvinkel, og gir et bilde av hvordan samiske barn gjennom tidene har blitt oppdratt til selvstendighet og ansvar.

– Etter bokstunden i Elsfjord, hvor det var litt eldre barn, delte de mange historier. Å få andre til å dele historier er faktisk noe av formålet mitt med boken, og noe som er veldig viktig i samisk kultur, sier hun.

Truet språk

Boka er en sann historie som fant sted på Helgeland, og hovedpersonen er bestefaren til mannen hennes. Den ble i år nominert til Råds barne- og ungdomslitteraturpris, og finnes derfor både på norsk og på samisk.

– I tillegg til å få folk til å fortelle historier, er målet med boka å skape en bok med et vakkert språk, som samtidig formidler noe til barn. Sørsamisk er et sterkt truet språk og dette er mitt bidrag i språkbevaringen, sier Leine Bientie.

Artikkeltags