Kulturen nesten på gata

FOR LITE SETT: Beate Skogsholm, rektor for kulturskolen Leirfjord og Alstahaug, mener at hennes fagområde er en nærmest uoppdaget ressurs. Artisten Marion Ravn er et eksempel på en kulturskolesuksess. (Foto: Tor Martin Leines Nordaas)

FOR LITE SETT: Beate Skogsholm, rektor for kulturskolen Leirfjord og Alstahaug, mener at hennes fagområde er en nærmest uoppdaget ressurs. Artisten Marion Ravn er et eksempel på en kulturskolesuksess. (Foto: Tor Martin Leines Nordaas)

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Kulturarbeid på ytre Helgeland har et skrikende behov for tak over hodet. Mange talenter kan forsvinne på grunn av laber politisk satsing på kultur.

DEL

– Det er hevet over enhver tvil at vi trenger et fysisk miljø for kultur i Sandnessjøen, sa ordførerkandidat Stig Sørra (Høyre) da han åpnet mandagens kulturmøte i Næringshagen. Om lag 25 personer møtte opp for å høre at ytre Helgeland henger langt etter på kulturfronten. Mangel av kulturhus ødelegger mye.

– Det er et stykke igjen i satsingen på de fysiske forutsetningene. Vi går glipp av mye besøk. Riksteateret har strøket Sandnessjøen fra sin turnéliste, sa Ivar Roger Hansen, medlem av Norsk kulturråd. Han understreket videre viktigheten av å knytte til seg flinke folk i distriktene.

– Det skjer først når kultur blir en politisk prestisjesak. Dette handler ikke om unødvendig luksus, sa Hansen, som uttrykte bekymring blant annet for stagnasjon i musikkarbeid.

– Sandnessjøen har ikke lenger noen hornmusikk, og Dønna manglet blåsere på 17. mai. Det er en skrikende mangel på lærerkrefter, sa Ivar Roger Hansen.

– En tragedie

Det er ikke lenge siden kulturskolen i Alstahaug og Leirfjord hadde ventelister med over 60 navn. Rektor Beate Skogsholm mener slikt er totalt ødeleggende.

– 50 barn ønsker å spille piano eller gitar. Interessen forsvinner når man må stå på venteliste i fire år. Kunnskapsløftet i skolen er en tragedie for de estetiske fagene. Det er skrellet ned til et minimum. Da blir kulturskolen enda viktigere enn før. Unger som får lov til å jobbe med estetiske fag lærer også det andre mye lettere. Det er en kjensgjerning. 20 minutters gitarspill kan føre til mye bedre læring, sa Skogsholm, og viste fram et bilde av sangeren Marion Ravn.

– Hun startet sin karriere i kulturskolen, og er nå en internasjonal artist. Det er noe å skryte av, mener Skogsholm. Hun påstår at kulturskolen er en nærmest uoppdaget ressurs i lokalsamfunnet.

– Vi er per i dag et kompetansesenter, men vi er lite sett. Vi er ikke så store, men vi er jaggu meg ubrukt, tordnet Skogsholm.

Lokalt kulturarbeid er totalt avhengig av frivillige ildsjeler. Sandnessjøen mannskor er blant dem som betaler sin egen eksistens, og som har beriket sitt nærmiljø med faste innslag i 102 år.

– Kor skal ha gratis øvingslokale, men det er vanskelig å finne noe som er bra nok. Vi la ned 1.200 dugnadstimer på Menighetssenteret, og har selv ordnet oss innsmett der. Det forteller litt om gløden, sa korleder Roy Olsen. Mangel på gode lokaler har imidlertid nesten slitt ut korgutta.

– Vi må kutte "Vårkauk" fordi rigging av Stamneshallen slet ut folk. I kinoen er det ikke mulig med sceneskifter. Jeg mener - og jeg er fotballgærn - at idretten har fått mer enn nok. Nå må vi tenke nytt, ellers er vi kanskje uten kor om noen år, sa Roy Olsen.

Artikkeltags