En magisk kveld på Kulturbadet: – Vi følte at nå var vi kommet hjem

Begeistret: Etter forestilling var Hallvard Holmen og Øystein Martinsen svært fornøyd. - Vi har fått veldig god mottakelse alle steder, men Sandnessjøen ble magisk. Det føltes som å komme hjem, smilte de.

Begeistret: Etter forestilling var Hallvard Holmen og Øystein Martinsen svært fornøyd. - Vi har fått veldig god mottakelse alle steder, men Sandnessjøen ble magisk. Det føltes som å komme hjem, smilte de. Foto:

Av

Det sa skuespillerne Hallvard Holmen og Øystein Martinsen da Riksteateret kom til Kulturbadet onsdag kveld. 

DEL

Det var Riksteateret som onsdag kom til Sandnessjøen med forestillingen «Stein i lomma», og 350 hadde kjøpt billett til visningen i Kulturbadet. Publikum ble tatt med på en reise sammen med kompisene Charles (Hallvard Holmen) og Jakob (Øystein Ingebrigtsen). Handlingen er lagt til et lite fiskevær i Lofoten. Fiskeværet hadde for tiden besøk av en storspekket filmproduksjon, og halve bygda var ansatt som statister. Man følger de to vennene i ulike livssituasjoner, som samtidig tar for seg episoder som eskalerer ut fra filmselskapets produksjon. 

Kompisene får kjenne på sjekking av damer, møte med verdensvante produsenter, framtidsutsikter, samt dødsfallet til kompisen Per. Med hjelp av friske nordnorske gloser, og bred dialekt, ble publikum dratt rett inn i historien der man lett får kjenne på hele følelsesregisteret. 

15 roller

Hallvard Holmen og Øystein Martinsen spiller intet mindre enn 15 roller, som alle har en kontinuerlig overgang fra og til hverandre. I det ene øyeblikket er Holmen filmstjernediva, før han i neste øyeblikk er filmregissør, eller den ganske enkle fyren Charles. Den unge gutten som la ned butikken i Mosjøen, fordi Netflix hadde tatt luven av behovet for dvd og CD. Charles drømmer om det store gjennombruddet, og har sågar også skrevet et eget filmmanus. 

Martinsen spiller kompisen Jakob, som er en skeptiker til livets realiteter. Også Martinsen har mange ulike roller, og i løpet av 100 minutter, skifter de karakterer nesten hvert eneste minutt. Det imponerende er å vite hvilken karakter som kommer, velge dialekt til rett rolle, og samtidig foreta et kostymebytte. Hvilke vei skal lua, eller skulle den på i det hele tatt? For publikum ble dette en fabelaktig opplevelse, og latteren satt løst. Stykket, som er regissør Erik Poppes debut på teater, har også en alvors side, noe publikum også tok til seg med trykkende stillhet.

Magisk

Hallvard Holmen og Øystein Martinsen ble takket av scenen med trampeklapp fra publikum. I etterkant var skuespillerne svært takknemlige for mottakelsen.

– Dette er den 15. byen i rekken, og vi har hatt svært god mottakelse hos alle. Men Sandnessjøen ble veldig spesielt. Nå følte vi at vi kom hjem. Responsen fra publikum var fabelaktig, og Kulturbadet i Sandnessjøen er et av Norges vakreste kulturhus. At vi i tillegg blir tatt så godt vare på her, setter vi stor pris på, smilte de.

«Stein i lomma» er opprinnelig et irsk stykke som er oversatt til norsk av Ragnar Olsen. Med 15 ulike karakterer på 100 minutter, og med bare to skuespillere på scenen, gjør det til et svært krevende stykke. Skuespillerne fikk åtte uker på seg, før premieren.

– Vi kan love at det har gått i ball noen ganger, i starten var det svært forvirrende, Å vite hvilken karakter som kom neste gang. Hvilken dialekt, men det kom seg etter hvert. Men ja, det er et krevende stykke. Et av de vanskeligste, som gjør det utfordrende å gjennomføre. Men det har gått bra.

– Hvor viktig tror dere at det har vært at hovedpersonene kom fra Nord-Norge?

– Det har nok vært veldig viktig. Nordlendinger er litt mer fyldige i språket enn en østlending. I kveld merket vi også at publikum fikk med seg de små nyansene. Det har vært utrolig deilig å være hjemme. Stemningen i kveld har vært helt magisk, men det hadde vært veldig moro om vi også fikk spilt stykket i Mosjøen, smiler Hallvard Holmen.

Artikkeltags