Kortfilm gir mersmak

SKUESPILLER: Silje Reinåmo hjemme i Mosjøen, strålende fornøyd etter innspillingen av kortfilmen "Bak lukkede dører", regissert av Aleksander Leines Nordaas. (Foto: Eivind Biering-Strand)

SKUESPILLER: Silje Reinåmo hjemme i Mosjøen, strålende fornøyd etter innspillingen av kortfilmen "Bak lukkede dører", regissert av Aleksander Leines Nordaas. (Foto: Eivind Biering-Strand)

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Silje Reinåmo smiler fornøyd etter innspillingen av kortfilmen "Bak lukkede dører", i regi av Aleksander Leines Nordaas. – En fantastisk opplevelse som ga mersmak, sier den unge skuespilleren, hjemme i Mosjøen på påskeferie.

DEL

– Det er jo skummelt å si før filmen er ferdig, men vi håper og tror den kommer til å bli veldig bra, sier Silje Reinåmo entusiastisk.

Innspillingen av kortfilmen "Bak lukkede dører", regissert av Aleksander Leines Nordaas, er nettopp ferdig, og hovedrolleinnehaver Silje Reinåmo er kommet hjem til Mosjøen for ta påskeferie. Men hun har ikke landet helt ennå.

Smertefritt

– Det har vært fire intense dager på Vestlandet. Men min høyeste drøm er å leve av å være skuespiller, og denne filmen har virkelig gitt mersmak, smiler den unge skuespilleren.

– Alle som var med under innspillingen skryter veldig av hvor glatt det gikk under produksjonen. Det skyldes nok i stor grad det solide arbeidet i preproduksjonsfasen, sier Silje.

"Bak lukkede dører" har et budsjett på 1,2 millioner kroner og har mottatt støtte fra Filmfondet og Vestnorsk filmsenter. Inkludert statister var det hele 53 personer involvert i innspillingen.

– Dette var den første budsjetterte filmproduksjonen for de fleste i crewet, så det er deilig å komme i mål etter fire hektiske innspillingsdager. Men det har egentlig gått smertefritt, og vært veldig artig å få jobbe med fiksjon igjen, sier Aleksander Leines Nordaas på telefon fra Bergen. Nå belager den unge filmskaperen seg på å bruke deler av påsken i klipperommet.

– Søknadsfristen for kortfilmfestivalen i Grimstad gikk ut 15. mars, så jeg måtte ta tidlig kveld på wrapfesten for å klippe ferdig en roughcut, jeg kan sende til Grimstad og Cannes. Nå blir det mye arbeid i klipperommet framover, fargekorrigering og lydarbeid krever mye tid. Men det er en behagelig fase. Det er jo her sluttproduktet skapes, forteller han.

Målet er at filmen skal være ferdig i løpet av april. Og når prosessen nærmer seg slutten, skal Raymond Enoksen lage musikken til filmen.

– Det er utrolig flott å ha med to andre mosjøværinger i produksjonen, sier Nordaas.

Krevende jobb

"Bak lukkede dører" er en alternativ skildring av hvordan virkeligheten forholder seg for en person i koma, med en overraskende tvist på slutten. Silje brukte mye tid før innspillingen til å lese seg opp på mennesker som har opplevd koma.

– Manuset til Aleksander er veldig visuelt, så jeg måtte lete andre steder for å finne karakteren jeg spiller. Det er en stor omstilling fra å jobbe med Ibsen og Shakespeare på teateret, hvor du kan lete fram karakteren i teksten. I denne filmen jeg bare har 5-6 replikker, men er på skjermen nesten hele tida, sier Silje. Hun skryter av innsatsen til Aleksander i regissørstolen.

– Aleksander er veldig fokusert på settet og jobber med en intens energi. Han tør ta egne valg, men er samtidig rolig og balansert. Derfor trenger han ikke heve stemmen for å få respekt, sier hun, og får godord i retur fra regissøren.

– Det er nesten litt kjedelig å være regissør for Silje, for hun er så dreven i dette og tar utfordringene kjapt. Det er en vanskelig rolle, som krever mye tilstedeværelse. Og det løste hun svært bra, sier Aleksander.

Nasjonalliket

I tillegg til trekløveret Reinåmo, Leines Nordaas og Enoksen, som nå jobber sammen for første gang, stifte vi også bekjentskap med en annen filmdebutant fra Helgeland i "Bak Lukkede dører". Aleksanders far, Magne Nordaas, dukker nemlig opp i rollen som et lik.

– Han pusha på for å være med, og fløy ned til Bergen for egen regning for å spille liket. Nå tror jeg han går med en hemmelig drøm om profilere seg som "nasjonalliket" for kommende filmproduksjoner, ler Aleksander.

– Får vi se filmen i Mosjøen?

– Det må vi klare å få til. Jeg har også tenkt å lansere filmen på litt mer kreativ måte enn bare å vise den på festivaler, slik at flest mulig skal få sett den, sier Aleksander hemmelighetsfullt.

Når kortfilmen er ferdig, starter forberedelsene til neste prosjekt for Silje, Raymond og Aleksander. Manuset til novellefilmen "Mange om beinet" ligger spikret og klart. Her er imidlertid ikke finansieringen klar ennå.

– Etter ferdigstillingen av dette prosjektet, går jeg rett i dialog med konsulenten i Filmfondet. I beste fall kan jeg begynne innspillingen av novellefilmen til høsten.

– Jeg håper dette kan bli starten på et positivt og spennende samarbeid mellom oss, sier Silje, som selv er svanger med en rekke andre prosjekter i kommende framtid.

– Jeg kan ikke si noe sikkert før underskriftene er satt på papiret. Men jeg tror det blir mer film etter hvert, røper hun.

Artikkeltags