Tilfeldigheter gjorde at Gabriels spesielle prosjekt førte han til Mosjøen

Gabriel Emanuel Arnold filmer i Mosjøen

Gabriel Emanuel Arnold filmer i Mosjøen Foto:

DEL

Den sveitsiske pianisten Gabriel Emanuel Arnold holdt konsert på Fru Haugans hotell søndag som en del av sin turne «Grand Piano on tour». Prosjektet ble til ved en blanding av ønske, mangel på konsertarenaer og en skade.

Brakk hånda

– Ofte har jeg fått spørsmål som pianist om jeg kan holde konsert her og der, men arrangørene har ikke piano. Da må de leie piano, få det fraktet, betale forsikring og så videre, og noen ganger blir det dyrere enn hva jeg krever i konserthonorar, så da er det mange konserter det ikke blir noe av. Jeg fikk tak i den andre prototypen av en fransk fyr som jobbet med utstyr som kunne transportere store instrument sikkert, og etter det har jeg reist mye med eget flygel gjennom «Grand Piano on tour». For noen år siden brakk jeg min høyre hånd, og for en pianist er det som en dødsdom, sier Arnold. Han hadde også et generelt ønske om å komme seg litt mer bort fra den typiske klassiske musikken.

– Ungdomsgenerasjonen er ikke interessert i å sitte stille og se på en lang konsert, det kan ikke være for kjedelig. Jeg komponerer en del selv, og det er mer i retning moderne og samtidsmusikk, sier Arnold.

Han har spilt inn flere musikkvideoer på YouTube med sin «Grand Piano on tour» på flere spektakulære steder, blant annet Seven Sisters i England og den største dammen i Sveits. Nå er det Nord-Norge som står for tur for hele familien, etter at Arnold oppdaget nordlyset på en flytur fra USA til Europa. Kona Hannah og sønnene George og Arthur er med.

Les mer: Med flygel under åpen himmel

Liker elg og nordlys

– Jeg skulle holde konsert i Trondheim og Tromsø, og skjønte at vi måtte ha to stopper mellom der for familiens del. Jeg målte med fingrene på kartet hvor vi burde stoppe, og fant Mosjøen. Det første som kom opp var kirken og nummeret til Ernst Hegdal, og etter kun et par dager hadde han og Trond Wika ordnet og sa ja til å ville ha konsert her. Alt har gått så glatt og enkelt i Mosjøen sammenliknet med andre steder. Det er fantastisk, sier Arnold.

Han er sikker på at han vil tilbake til Mosjøen, og roser både hotellet, maten og kulturen med stor entusiasme. Familien ble invitert på elgmiddag hos familien Wika, som de likte svært godt, og nå gjenstår det bare å se elgen i levende live.

– Elg, nordlys og snø er det vi må se når vi kommer fra Sveits, sier Arnold.

– Jeg liker denne turen godt, det er eventyrlig og spennende. En av de store fordelene er at vi blir kjent med folk, så det er et sosialt prosjekt også, supplerer kona Hannah Arnold.

Mosjøen over Oslo

Den norske utgaven av turneen startet i Oslo, og etter Trondheim og Mosjøen, vil pianisten spille i Bodø, Tromsø, Honningsvåg og Kjøllefjord. Sistnevnte ba om å «låne» Arnold fra Honningsvåg en kveld. Til sammen blir det 6 uker i områdene hvor det er mulig å se nordlys.

– I Honningsvåg har jeg blitt mottatt ganske likt som Mosjøen foreløpig. Folk der vil ordne alt, hjelpe med spesialtillatelser for å kjøre til Nordkapp med pianoet, det er veldig flott at folk er så engasjert før jeg kommer, men uvant for meg. I større byer er det vanskeligere å komme inn, for de har nok musikere. Jeg likte mye bedre å spille i Mosjøen enn Oslo, her setter folk pris på musikken, sier Arnold.

Temperatur og klima har mye å si for instrumentene Arnold jobber med.

– Det virket først helt umulig å finne en trailer som kunne frakte pianoet med den riktige temperaturen hele veien. Så fant jeg firmaet som lager klimaanlegg for satellitter som må tåle enorme temperaturfall i verdensrommet. De sa at det ikke var noe problem, det kunne de fikse. Jeg følger med på temperaturen på pianoet hele tiden, og det holder 20 grader hele tiden, så det er ganske fantastisk. Hele karrieren min avhenger av det pianoet, sier Arnold. I tillegg til det verdifulle konsertpianoet har han med seg et piano som er 120 år gammelt, som Arnold mener ikke er brukbart til annet enn å spille ute.

Artikkeltags