Kollektivet erobrer verden

VOKSER STADIG: Torbjørn Liens "kollektivet" for lengst etablert seg i Norge som en av de største tegneseriene. Den kommer også ut i Sverige får stadig flere lesere i andre land. Nå er mosjøværingen aktuell med samlebok nummer fire. (Foto: Eivind Biering-Strand)

VOKSER STADIG: Torbjørn Liens "kollektivet" for lengst etablert seg i Norge som en av de største tegneseriene. Den kommer også ut i Sverige får stadig flere lesere i andre land. Nå er mosjøværingen aktuell med samlebok nummer fire. (Foto: Eivind Biering-Strand)

Artikkelen er over 10 år gammel

I januar feirer Torbjørn Lien 10 årsjubileum for den populære tegneserien "Kollektivet". Fredag lærte han bort noen triks til elever i hjembyen Mosjøen.

DEL

May-Liss Olderskog (16) og Pernille Lynghaug Nyland var to av elevene på media og kommunikasjon som instruksjoner av Lien.

Oppgaven var å realisere en tegneserieside fra ide til ferdig fargelegging. Det blir noen skisser før det hele sitter.

Ser potensial

– Jeg har tatt utgangspunkt i en vits jeg fant på nettet. Det handler om to damer som er ute på byen, og når de kommer hjem mistenker mannfolka dem for å ha vært utro. Jeg vet ikke om det blir så morsomt, sier May-Liss.

Pernilles tegneserie handler om en fisketur som ikke går som planlagt.

– Det vanskeligste er å få menneskene til å se likedan ut i hver rute. Det blir ikke enklere av jeg ikke kan tegne, sier hun.

– Elevene er flinke og lærevillige. Jeg ser et par stykker her som har potensial, forteller Torbjørn Lien, etter en runde mellom pultene. Selv debuterte han som tegneserieartist med science fiction serien "Orion" i Helgeland Arbeiderblad som 9. klassing i Mosjøen. Selv om Norge er et lite marked, mener han det er mulig å etablere seg som serietegner i Norge.

– Du må være tålmodig og først og fremst ha lyst til å fortelle og formidle historier. Markedet er trangt, og det er vanskelig å se hva som slår an, men det for dem som har gode ideer er det alltid mulig å finne en vei gjennom, sier han.

Har slutten klar

Torbjørn Lien har så langt ikke lidd nevneverdig av idetørke. Siden "Kollektivet" ble eget blad i fjor har det kommet ut 18 nummer av den populære tegneserien.

I tillegg har det kommet 18 album og nå er Lien klar med den fjerde boka som inneholder alt "Kollektivet"-stoffet som er publisert i perioden 2005-2006. I januar er det ti år siden den første stripa dukket opp i Larssons Gale verden, noe som skal markeres med eget jubileumshefte på nyåret. Selv er den nå veletablerte tegneren overrasket over seriens holdbarhet og popularitet. I dag seiler "Kollektivet" helt opp i tetsjiktet bak Frode Øverlis "Pondus" og Lise Myhres "Nemi" som de største seriene i Norge.

– Jeg trodde det skulle bli med ett års gjesteopptreden og forventet aldri at den skulle slå gjennom kommersielt. Men det er selvsagt veldig artig å få gode tilbakemeldinger og uttelling for all jobben, sier han.

Lien.

Siden starten har mye skjedd i "Kollektivet". Deler av persongalleriet har forandret seg og Torbjørn Lien har ikke problemer med å finne på nye historier og innfall. Han er imidlertid klar på at serien ikke skal en evighetsmaskin.

– Jeg fortsetter så lenge det er lystbetont, men det går ikke an å melke en serie i det uendelige. Jeg har lyst til å gjøre andre ting også, derfor har jeg allerede en ide om hvordan serien skal slutte. Bill Watterson (Tommy og Tigeren) og Gary Larsson (Larssons gale verden) ga seg begge da de var på topp. Det synes jeg det står stor respekt av, sier Torbjørn Lien.

Artikkeltags