Henvendelsen fra USA kom mens hun fortsatt var til stede på Den Internasjonale Biennalen for Samtidskunst i Firenze før jul. Amerikanerne ville se hennes portfolio og CV, og responsen var over all forventning.

Det velrenommerte Amsterdam Whitney Gallery ville svært gjerne ha henne som deltaker i deres "Elite museum-caliber Representation Program. Og i mai tar Marit Skog med seg to malerier over dammen for å delta under åpningen.

Drøm i oppfyllelse

– Jeg kom vel aldri så langt som å drømme om New York før invitasjonen kom. Men byen er jo et internasjonalt kunstmekka, så det er klart det blir spennende. Forhåpentligvis får jeg til å kikke meg litt rundt på andre gallerier også, sier Marit Skog.

Galleriet ligger sentralt plassert på Manhattan, i hjertet av Chelsea, som er det mest anerkjente kunststrøket i New York. Det mye omtalte galleriet til brødrene Vebjørn og Aune Sand ligger bare noen steinkast unna i det samme nabolaget. Marit har valgt å ta med seg to eller tre malerier fra en serie hun laget i fjor, som hun har kalt "Structure of thoughts". Uttrykket er abstrakt og delvis preget av de velkjente blåtonene til Marit Skog. Prosessen var svært intuitiv kan kunstneren fortelle.

– Jeg la først utpå lag på lag med maling og struktur. Og når jeg hadde fått ut alt som presset på, begynte jeg å filtrere og rydde opp. I prosessen har motivene gått fra et diffust og utflytende uttrykk til en større grad av orden og struktur, sier hun.

– Hvordan tror du amerikanerne vil motta kunsten fra Mosjøen?

– Det er jeg fryktelig usikker på. Egentlig tenkte jeg å lage noe mer salgbart, slik at jeg kanskje kunne tjene inn flybillettene. Men det får bare gå som det går. Maleriene har fra før av vært igjennom to ulike juryeringer med anerkjente norske billedkunstnere, Uansett blir det en helt ny erfaring for meg. Forhåpentligvis kan jeg knytte enda flere kontakter og bekjentskaper innen kunstverdenen, sier hun.

Gjennombrudd

De siste par årene må kunne betegnes som et lite internasjonalt gjennombrudd for Marit Skog. Utstillinger i Firenze, Svalbard, Island, Serbia og nå USA har gitt henne et navn langt utenfor bygrensene i Mosjøen. Hun har også fått tilbud om å stille ut på Fiji-øyene, men dette ser hun seg nødt til å takke nei til.

– Det er utrolig morsomt med alle invitasjonene. Men jeg tror det er nokså tilfeldig at jeg har blitt plukket opp. Jeg har i hvert fall beina godt planet på bakken. Dessuten blir jeg litt stresset av alle forespørslene. Så nå må jeg lære meg å skynde meg sakte for å komme i mål med alt. Ellers går det ikke, smiler hun.

Marit har imidlertid flere jern i ilden før hun reiser til USA. Allerede 8. april skal hun stille ut glasskunst i Saltstraumen, i forbindelse med at hun mottok Prost Schyttes stipend for to år siden. Og 23. april deltar Marit med to verk på den Internasjonale Biennalen for miniatyrkunst i Gornji Milanovac, som er Vefsn kommunes vennskapsby i Serbia.

– Det er to verk på 10x10 cm som kom gjennom ei juryering i Serbia. Jeg skal ikke reise ned selv, men det er veldig morsomt å være representert, smiler Marit Skog.

Akkurat nå innrømmer hun at hun har sommerfugler i magen foran åpningen i New York. Utstillingsåpning blir av det amerikanske slaget med galla og glamour og oppfordring til bruk av kostyme.

– Det blir nok en vernissasje utenom det vanlige. Men jeg tror jeg står over de der kostymegreiene. Det er egentlig litt uvant for meg dette her, smiler Marit Skog beskjedent.