Gå til sidens hovedinnhold

Julevinner før advent

Artikkelen er over 14 år gammel

Når Hanne Krogh stiller opp, da siger julestemningen inn.

Medvirkende: Hanne Krogh, Halsøy Songkor og Barne og ungdomskor

Sted: Dolstad kirke

Publikum: 390

Konserten i Dolstad kirke torsdag startet med den kjente trommingen til "Little Drummer Boy". Så kom Halsøy Songkor skridende hummende inn.

Det er noen år siden sist Hanne Krogh var i Mosjøen, men når hun kommer vandrende opp kirkegulvet syngende på "Nordnorsk julesalme" tilgir nok de fleste henne. Stemmen fyller kirkerommet lys, klar og vakker. Gjennom konserten binder Krogh sangene sammen med å lese fra juleevangeliet og de vanlige menneskenes plass i fortellingen. Eller hun snakker med publikum, sammen med sine medmusikanter hadde hun publikum i sin hule hånd.

– Noen ganger er det spennende å ta andre sanger enn dem man vanligvis spiller i kirka inn hit, sa Hanne Krogh og introduserte publikum for Torstein Sørdal og hans versjon av Leonard Cohens "Halleluja". Sørdal leverte en flott versjon som vandret fra det pompøse til det såre og vakre. I løpet av konserten sang han også "O Helga Natt" i en mer en godkjent versjon. Når han fikk hjelp av Halsøy Songkor var det rørende på grensen til det tåredryppende.

Hanne + Hanne

Da Hanne Krogh sang julekveldsvisa trengte nok julestemningen seg på hos mange blant publikum. Krogh ville gjerne ha hjelp fra en blant de yngste til å synge denne. Med mikrofon i hånden gikk hun rundt.

– Kan du denne sangen? Åh, er du ikke sikker. Er det noen andre her som vil synge med meg? Til slutt fikk hun napp fra ei ung, uredd dame.

– Hva heter du da? spurte Hanne.

– Jeg heter Hanne, var svaret. Så sang Hanne og Hanne resten av "Julekveldsvisa" sammen. Etterpå sang den eldste Hanne "En Romjulsdrøm" og viste at hun har en stemme som ikke trenger komp for å nå ut til publikum.

Også unge korsangere fikk sin avdeling i Hanne Kroghs julekonsert i år. Dolstad Kirkes barne- og ungdomskor kom marsjerende opp kirkegulvet mens de sang "Nå tennes tusen julelys".

Avslo applaus

Hanne Krogh har ikke bare god kontakt med publikum når hun opptrer, men også med dem hun synger sammen med. De unge fikk spørsmål om hva de ønsket seg til jul. Sjenerte korsangere var ikke helt sikker, men en ymtet frampå at det kunne vært fint med filmkamera til jul.

– Det er forskjell på barn. I går var det en som bare ønsket seg viskelær til jul, mente Krogh. Så sang hun "Sonjas Sang" sammen med korene. Og her kom noe av konsertens svakhet fram. Lyden fra korsangerne forsvant tidvis i lyden fra musikerne. Også lyssettingen kunne vært bedre i Dolstad kirke torsdag kveld, men det la ikke en demper på den musikalske opplevelsen.

– Til slutt reiser vi oss og synger, alle sammen, og avslutter konserten uten applaus, sa Hanne Krogh før hun fikk alle med seg på å synge "Deilig er jorden".Alt i alt var dette Hanne Kroghs konsert, men de lokale korene skal ha honnør for sin innsats. De var virkelig med på å gjøre konserten til en musikalsk opplevelse.