Joik, jazz og inspirasjon

Artikkelen er over 10 år gammel

– Det går an å lære seg joik på fem minutter. Dere er musikklinjeelever og tar i tillegg det videregående kurset på tre og et halvt minutt.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Den profilerte musikeren og komponisten Frode Fjellheim overtok skolekoret til Mosjøen videregående skole tirsdag. Han "vikarierte" for dirigent Stein Baasland og ga elevene et lynkurs i joik. Frode Fjellheim mener det alvorlig når han sier at det går an å lære seg grunnleggende joik på få minutter.

– Leksjon 1: Stå avslappet og pust. Kjenn at lungene fylles med luft. Leksjon 2: Fortsett å puste inn og ut. La det komme en liten lyd. Dere har forskjellig størrelse på lungene og vil puste på ulike tidspunkt. Nå skal vi lage en evigvarende lyd, sier Fjellheim og gir klarsignal til korelevene. Lyden bølger fram, og dirigenten henter fram mobiltelefonen og trykker på lydopptak.

– Kjempefin lyd. Jeg samler på slike lyder. Jeg skal bruke den i min neste komposisjon, smiler han.

Leksjon 3 er inspirasjon.

– Nå skal dere bli inspirert, sier Fjellheim og griper et notestativ. Lyden veiver hit og tid i takt med at han svinger på notestativet.

I leksjon 4 introduserer Fjellheim gjespeteknikken.

– Nå har dere snart lært alt. Nå skal vi skal joike "Åarjelsaemieh" - sørsamer.

Inspirasjon

For to år siden fikk Frode Fjellheim Spellemannprisen i Åpen klasse for plata "Aejilies Gaaltuhe". Han er en profilert musiker og pedagog som i tillegg har samisk bakgrunn. Han har tidligere sagt til avisa at han mener joik er et glimrende verktøy i all musikkformidling.

– Alle mennesker har en grunnleggende musikalitet i seg, og denne musikaliteten kan brukes til å skape musikk, mener Fjellheim som selv har begått ei musikklærebok der joiken er utgangspunkt. Den heter rett og slett "Med joik som utgangspunkt" og er en grunnleggende innføring i den særegne måten å synge på.

Lytt på nytt

Elevene ved musikklinja ved MVS er vant til musikalske utfordringer, fastslår en av elevene, Iver Kaspersen (16) fra Sandnessjøen.

– Vi driver med mye eksperimentell korsang. Det blir ikke alltid så reint og fint, men det er spennende.

Tre av klassekameratene, Stine Nermo fra Mosjøen, Karoline Jeanette Fagerli Rognryggmo fra Toven i Vefsn og Solveig Kathrine Enge Aas fra Drevja i Vefsn synes økta tirsdag var artig.

– Mora mi pleier å synge en joik men ellers er det helt nytt for meg, sier Karoline.

– Er det skummelt å prøve noe helt nytt?

– Det er nytt for alle. Det blir mye prøving og feiling med det er helt greit. Denne øvinga var kjempestilig, sier Stine.

I løpet av uka blir det anledning til å stifte nærmere bekjentskap med Frode Fjellheim. Han er gjest under Lytt på nytt-veko og skal ha flere workshop med musikere i Mosjøen. Det blir dessuten flere konserter.

Artikkeltags