Jazz Heime hos Ane

VARIERT: Per Arne Ferner (gitar) og Per Gunnar Juliusson (piano) bød publikum på en variert jazzkonsert «Heime hos Ane» søndag. 
 (Foto: Snorre P. Sjøvoll)

VARIERT: Per Arne Ferner (gitar) og Per Gunnar Juliusson (piano) bød publikum på en variert jazzkonsert «Heime hos Ane» søndag. (Foto: Snorre P. Sjøvoll)

Artikkelen er over 7 år gammel

Spennende toner og kombinasjoner sto på menyen da gitarist Ferner og pianist Juliusson var gjester Heime hos Ane søndag kveld.

DEL

Per Arne Ferner (gitar) og Per Gunnar Juliusson (piano) har blitt omtalt som Norges nye jazzhåp og kommende jazzstjerner. Slike betegnelser er egnet til å skape prestasjonsangst, men den var ikke påtakelig da duoen holdt konsert i Mosjøen.

På programmet sto nyskrevet, egenkomponert musikk og konserten i Mosjøen var premiere på en turne som etter sju konserter i Norge skal ta duoen videre ut i verden, blant annet til Kina.

Musikalsk sett beveger duoen seg i et skjæringspunkt mellom moderne improvisert jazz, klassisk musikk fra 1900-tallet ispedd folkemusikk referanser.

Konserten startet med et rolig stykke og litt atonale klanger blandet seg med susen fra vaffelhjertet Heime hos Ane mens musikerne spilte variasjoner over temaer med folkemusikkaktige toner i bassen på flygelet.

Dette stykket er kanskje ikke helt jazz fordi det er helt gjennomkomponert, men nå lurer jeg på om vi ikke skal improvisere litt, sa gitarist Ferner etter at første låt var ferdig.

Neste låt ut var mer rytmisk en første nummer. Juliusson hamret ut til dels dystre, men spennende klanger på flygelet mens Ferner bød på spenstig improvisasjon på gitaren.

Musikken til Ferner/Juliusson er ofte bygd opp av godt gjennomarbeidete partier med stram tonal regi som avløses av akkordrekker som lar seg improvisere over. Disse brytes så opp av nye gjennomkomponerte partier. Enkelte ganger bygger de opp låter etter klassisk musikkmodell med partier som kommer tilbake, men i ny innpakning.

Gjennom noen partier bygger duoen opp stemninger mer enn di baserer seg på melodilinjer og rytmiske «øvelser». Andre ganger byr de på fingerknekkende akkordfraseringer i hurtig og svingende tempo.

Heime hos Ane som konsertarena byr på en spesiell atmosfære både for musikere og publikum. Her er det ingen scene eller lyskastere som skaper avstand mellom publikum og musikere. Musikerne sitter nesten blant publikum, noe som skaper en intimitet og en nærhet til musikken som er sjeldent. Atmosfæren i dette konsertlokalet var en viktig del av musikkopplevelsen søndag kveld.

Snorre P. Sjøvoll

Artikkeltags