Jakter på storkveita

FISKETUR: Journalist og forfatter Jahn Otto Johansen og driftsleder ved Petter Dass musèet Per Arne Hansen gjør seg klar til å jakte på storkveita før Johansen skal holde foredrag om religion på godt og vondt. (Foto: Jarl G. Sandholm)

FISKETUR: Journalist og forfatter Jahn Otto Johansen og driftsleder ved Petter Dass musèet Per Arne Hansen gjør seg klar til å jakte på storkveita før Johansen skal holde foredrag om religion på godt og vondt. (Foto: Jarl G. Sandholm)

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Journalist og mediepersonlighet Jahn Otto Johansen besøker ikke Sandnessjøen bare for å holde foredrag om religion. Han har også en annen agenda: Å få ei storkveite på kroken.

DEL

– Jeg har aldri fått kveite på kroken i Norge før, innrømmer tidligere utenrikskorrespondent i NRK, Jahn Otto Johansen, når Helgeland Arbeiderblad treffer han i kafeen på Petter Dass musèet onsdag. Seinere på kvelden skal den kjente journalisten og forfatteren holde et foredrag med navnet "Da religionen ble gjenoppdaget - på godt og vondt".

Men før Johansen inntar podiet for å belyse problemstillinger relatert til religion, skal han være med driftsleder ved Petter Dass musèet, Per Arne Hansen ut på båttur for å prøve fiskelykken. Og det er ikke småfisk de er ute etter, det er kveite.

– Skal dere sette line da?

– Nei nei, det er for kjedelig, vi skal selvfølgelig fiske med stang.

Den 75 år gamle fiskeentusiasten har allerede fått på seg støvlene og skipperlua, og gir beskjed om at intervjuet må gå fort, for denne fisketuren har han ventet lenge på.

Egen sjark

Fisking, sjøliv og kystkultur er noe Johansen har et lidenskapelig forhold til. Han forteller ivrig videre om fisketurer i Alaska der han har fått kveite ved flere anledninger, seilturer langs Norskekysten og sin egen privateide sjark.

– Jeg er ofte ute og fisker, men i Norge har jeg aldri greid å få kveita på kroken.

Han er kjent for de fleste som en ihuga lutefiskelsker, og legger til at han er æresmedlem nummer én i foreningen "Hvittorskens venner". Fisk er med andre ord ofte å finne på menyen hjemme til den erfarne nyhetsmannen.

– Har du fisket på Helgelandskysten før?

– Jeg har seilt forbi her mange ganger, men ikke prøvd fiskelykken.

Johansen bedyrer at han holder seg langt unna Lofoten, spesielt i turist og fiskesesongen, og at han synes det er bedre på Helgeland, først og fremst fordi det er mindre folksomt her og derfor fredeligere for en som liker å nyte sjølivet. Han har også et eget privat kystmuseum hjemme, der han har samlet på alt fra fiskeredskaper til gamle bilder.

– Hvis noen herfra ønsker å bidra til samlingen min får de en gratis signert bok av meg som takk, legger han til.

Katolikk

Mens vi sitter i kafeen og prater med hver vår kopp kaffe, kikker Johansen seg rundt i det nye arkitekttegnede museet.

– Det er utrolig flott her, både arkitekturen og utskjæringen av berget her er helt enestående.

– Har du noe forhold til Petter Dass da?

– Han var en stor personlighet, og egentlig tror jeg han var katolikk. Det var nok de danske embetsmennene som tvang den protestantiske troen på han.

Johansen legger til at han selv gikk fra å være hedning til å bli katolikk i godt voksen alder.

– Hvorfor det?

– Når Fanden blir gammel går han i kloster, kommer det lattermildt fra journalistveteranen. Men samtalen blir fort alvorlig igjen når han forteller om sine møter med katolske prester i den tredje verden og i Latin- Amerika, og hans beundring for deres sosiale ansvar.

– De har på mange måter mye til felles med Petter Dass som både var miljøbevisst og viste et stort sosialt ansvar. Han viser blant annet til dikterprestens store engasjement for å bevare barentstorsken.

Selvopptatte kirker

Jahn Otto Johansen var aktiv i Human-Etisk Forbund før han ble katolikk. Han mener humanetikerne spiller en viktig rolle i samfunnet, selv om han ikke tilhører miljøet lenger.

– Det er bra at noen utfordrer de selvopptatte kirkemiljøene, derfor trenger vi også humanetikere her i landet.

Han mener statskirken bør avskaffes, og at likestillingen har hatt en slakk utviklingskurve innenfor både kristne og islamske miljøer.

– Det er ofte gamle maktsyke menn som styrer i religiøse miljøer, og de er redd for sterke kvinner. Han påpeker at sterke kvinneskikkelser har spilt viktige roller i de fleste religioner og at dette ofte blir glemt av dem som sitter med makta i de religiøse miljøene.

– Hvorfor fortsatte du ikke i Human-Etisk Forbund?

– Jeg skulle holde et foredrag i forbundet en gang, og hadde invitert min egen datter dit, men hun fikk ikke komme inn.

Han forteller videre at hans datter, som på dette tidspunktet var bohèm og hadde grønt hår og svarte klær, ble for mye for dem han beskriver som "tantene" i Human-Etisk Forbund.

– De ble rett og slett for selvhøytidelige for meg. Men nå kan ikke Jahn Otto Johansen vente lenger.

– Nå skal jeg ut og få meg ei kveite.

– Skitt fiske!

Artikkeltags