Hyllet med konsert

FEST: Ildsjelen Trond Wika kunne unne seg en fest på 50-årsdagen, etter å ha lagt ned en generasjons arbeid i musikklivet på Helgeland

FEST: Ildsjelen Trond Wika kunne unne seg en fest på 50-årsdagen, etter å ha lagt ned en generasjons arbeid i musikklivet på Helgeland

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Trond Wika feiret 50-årsdagen sin i Mosjøen i går med konsert og hyllester fra musikk- og kulturlivet på Helgeland.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Alt som kunne krype og gå innen byens musikk- og kulturliv var til stede for å hylle musikeren og ildsjelen Trond Wika på hans 50-årsdag i går kveld.

Og hvordan kan vel en distriktsmusiker, som nærmest egenhendig har løftet den klassiske musikken på Helgeland til stadig nye høyder i en mannsalder, feire sin bursdag på annen måte, enn ved selv å underholde gjestene med konsert?

Sammen med Mosjøen orkesterforening spilte bursdagsbarnet blant annet Intermezzo fra "Cavalleria Rusticana" og "Slovanic Dance" av Antonin Dvorak, før de 70-80 gjestene kunne hogge innpå middagen.

Utover kvelden var det åpen scene, og flere av gjestene benyttet seg flittig av anledningen til å hylle den engasjerte 50-åringen med klassiske musikkstykker og taler.

En drømmebursdag for mannen, som selv bruker store deler av sin fritid på å gi Helgelendingene et variert tilbud innen klassisk musikk.

– Har du blitt voksen nå, Trond Wika?

– He-he.. Nei, det håper jeg aldri jeg blir. Av og til føler jeg meg fortsatt som en uerfaren 17-åring, humrer han.

– Er det vanlig å underholde gjestene i sin egen bursdag?

– Da jeg sjekket kalenderen, falt bursdagen tilfeldigvis sammen med øvingskvelden for orkesterforeningen og Tiendebyttet. Så da er det jo bare hyggelig å spille litt. Resten av kvelden lar jeg meg bare overraske, smiler Wika.

Distriktsmusikeren Trond Wika er en travel mann i kulturlivet på Helgeland. Vefsnensemblet, Helgeland Sinfonietta, Helgeland unge kammerorkester, Vefsn unge strykere, Helgeland symfoniorkester, Rainbow strings, Lytt på nytt-veko, Toppen Internasjonale Sommermusikkskole, lunsjkonserter og Musikkfest under Tiendebyttet er bare noen av tingene Trond Wika er involvert i. Han har stort sett en finger med i det meste som skjer på den klassiske fronten i byen. Det meste på frivillig basis.

– Går du aldri lei?

– Nei, det er artig å holde på, og livet ville tross alt blitt meningsløst uten musikken. Den klassiske musikken er en betydelig del av vår kultur. Derfor er det viktig at den gis en arena på Helgeland. Dessuten har jeg hatt mange dyktige elever opp gjennom årene, som har nådd langt. Det gleder meg stort.

– Hva er du mest opptatt av akkurat nå?

– At nye generasjoner får oppleve klassisk musikk, både som publikum og utøvere. Vi er utsatt for stort kommersielt press. Derfor er mangfoldet viktig og at uttrykk med egenart kommer ut.

– Blir det 50 nye år i musikkens tjeneste?

– He-He.. Jeg var så heldig å få undervisning hos fiolinisten Robert Söetvns, som på det tidspunktet var 94 år. Han holdt det gående til han var hundre år, med en utrolig vitalitet. Kanskje er jeg så heldig å få oppleve det samme?

Artikkeltags