Hyllest til inspirator

Bildeserie

Bildeserie Lytt på nytt

SKOLEKORET: Musikklinja ved Mosjøen videregående skole har et stort skolekor.
Artikkelen er over 10 år gammel

Frode Fjellheim bekler mange musikalske roller. Torsdag var det spesielt komponisten som ble portrettert i en konsert i Mosjøen videregående skoles aula.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det ble en stor konsert med mye vakker musikk komponert over et tidsspenn på nesten 15 år. Ispedd noe aldeles blodferskt fra den siste ukas intense dager i Lytt på nytt-uka i Mosjøen. Men det var det fornøyde elever på musikklinja som sto for.

Komponisten, musikeren, arrangøren og produsenten ble mottatt som et rockeidol av elevene, som altså fikk vise litt av det de hadde fått med seg av løpet av samarbeidsprosjektet om samtidsmusikk som nå er gjennomført for fjerde gang. Partnerne bak er foruten skolen også Helgeland Sinfonietta og Vefsnensemblet med støtte fra Ny Musikk og Nordnorsk jazzsenter.

Konserten ble innledet av smakebiter fra elevenes joikeverksted. Fire grupper framførte hver sine joiker inspirert av personer, ord og gjenstander fra deres daglige liv. Først ute var fire jenter som joiket en av dem - Malin Camilla Andreassen. Ellers ble både lånekassa og pølse med brød beæret med joik.

For 10-15 år siden komponerte Fjellheim bestillingsverket "Aernie-sijjie" for Vefsnensemblet. En nyarrangert utgave for dagens besetning sto på programmet denne kvelden. Verket om ildstedet representerer både fellesskapet, kraften og varmen som ildstedet representerer, sa komponisten i presentasjonen.

Avdelingen med Fjellheims musikk ble innledet med et latinoinspirert stykke fra repertoaret til en av gruppene han er medlem av - Tango Concertino. "Milonga" har samme navn som dansen, men er likevel ikke helt latinamerikansk, sa Fjellheim selv, - siden noen klare joikestrofer kan høres midt i stykket. For øvrig nydelig framført av Vera Kalmykova på klaver og Randi Elise Valla på cello.

"Tirén-suiten" har navnet sitt etter Karl Tirén som gjorde opptak av joik på voksruller og sørget for å få dem nedtegnet på noter for om lag 100 år siden. I dag ler publikum når vitenskapsmannen C. Elling siteres etter sitt møte med joiken omtrent samtidig: "Når de (samene) er drukne, pleier de å improvisere noget galematias med gryntetoner". Fjellheim har utviklet "gryntingen" i tre satser for fløyte, cello og klaver, framført av Håvard Veggen, Randi Elise Valla og Siril Aufles Valberg.

Det største og nyeste verket i konserten var "Áhkunjárga", et verk i fem satser fra 2006 tilegnet Narvik. Midtsatsen er en joik til byen og de fire andre satsene er tilegnet fjellene rundt. Utrolig vakkert! Og sikkert framført av Vefsnensemblet forsterket med Lise Jaastads vokal.

Avslutningen sto musikklinjas store kor for. Først med sin faste dirigent Stein Baasland og helt til slutt ledet av Fjellheim selv ved klaveret - i en bokstavelig talt stor joik om sørsamer - også innbefattet Mosjøen og publikum i salen som kvitterte med stående applaus. For "Åerjelsaemieh" og for en flott konsertopplevelse.

Artikkeltags