Mosjøværingen har en høy stjerne i norsk tegneseriemiljø. Da tegneseriefestivalen Vossastreken ble arrangert på lørdag var Lien hovedgjest, og figurer fra Liens tegneserie Kollektivet preget festivalplakaten.

Norske serier

Vossastreken er Norges nest største tegneseriearrangement. Mens tegneseriefestivalen Raptus i Bergen er klart størst, finner også mange veien til Voss og folkemuséet der. Rammen er spesiell, og festivalen foregår både inne på selve muséet og på gårdstunet ved siden av, der man blant annet finner hus fra 1500-tallet.

I år var temaet for Vossastreken norske tegneserier, og de besøkende kunne blant annet oppleve foredrag, utstillinger og muligheten til å møte ulike tegneseriekunstnere. I tillegg til Lien var serieskapere som Håkon Aasnes, Knut Westad, InkaLill og Solveig Muren Sanden til stede. Alle har sin klare plass i det norske tegneseriemiljøet. Aasnes regnes som landets mest produktive serieskaper med serier som Seidel og Tobram, Tuss og troll, Annika, Olsenbanden og Smørbukk på samvittigheten, mens Westad blant annet har tegnet Fantomet og Tigalo. Solveig Muren Sanden er norske tegneseriers «grand old dame» med sine 83 år, og hun har blant annet tegnet Smørbukk og Tuss og troll.

Lesermøte

For Torbjørn Lien betydde Vossastreken et møte med lesere, signeringsrunder og et foredrag for de fremmøtte. Der fortalte han litt om hvordan tegneserien Kollektivet ble til.

– I 1998 arrangerte Dagbladet en tegneseriekonkurranse. Jeg sendte inn serien Orion, som hadde gått i Helgeland Arbeiderblad, sammen med De kreative – en serie om et kunstnerkollektiv. Ingen av seriene nådde opp, og sommeren 1999 sendte jeg dem inn til Bladkompaniet med tanke på utgivelse. En tid senere, etter at jeg hadde glemt det hele, fikk jeg en telefon fra redaktøren i bladet Larsons gale verden. De kreative ble til Kollektivet, og serien kom på trykk i første nummer av Larsons gale verden i 2000, kunne Lien fortelle.

Suksess

Veien videre har vært en suksess for serieskaperen, hvis man skal se på det ut fra norske forhold. Kollektivet er en av Norges ledende tegneserier med faste sider i Larsons gale verden og jevnlige albumutgivelser. Til høsten kommer det i tillegg en bok der de første årgangene av tegneserien skal samles mellom stive permer. Og ikke nok med det: Det kommer også en boksamling med vitsetegningene Mannakorn, der Lien tar en humorisk vri på ulike bibelord.

– Dette er et artig prosjekt. Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger, men noen synes også det er usømmelig å spøke med bibelordene. Husk at det er mulig å få mye morsomt ut av det enkelte ikke synes er morsomt, legger Lien til.

I motsetning til en serieskaper som Pondus-tegneren Frode Øverli, jobber ikke Torbjørn Lien bare med tegneserier. Han underviser også i mediefag ved Høgskolen i Volda.

– Kollektivet tar fryktelig lang tid, men jeg fortsetter med tegneserien så lenge jeg synes det er gøy, forteller Torbjørn Lien.

300 deltakere

Vossastreken hadde over 300 besøkende på lørdag, og festivalsjef Arild Wærness var kjempefornøyd med arrangementet.

– Dette var en suksess på alle mulige måter. Kunstnerisk var det helt overdådig. Vi hadde også et besøkstall som var langt over forventning, forteller Wærness, som i en årrekke også har vært sjef for tegneseriefestivalen Raptus.