Historisk handel og vandel

HANDEL OG VANDEL: Bjørnar Pedersen og Katrine Remmen står bak "Handel og vandel gjennom 125 år". Utstillinga åpner på Jacobsenbrygga 19. september, og blir stående til juletider. Anledningen er Mosjøen Næringsforenings125-årsjubileum. Dagens leder er Terje Madsen. 
(Foto: Stine Skipnes)

HANDEL OG VANDEL: Bjørnar Pedersen og Katrine Remmen står bak "Handel og vandel gjennom 125 år". Utstillinga åpner på Jacobsenbrygga 19. september, og blir stående til juletider. Anledningen er Mosjøen Næringsforenings125-årsjubileum. Dagens leder er Terje Madsen. (Foto: Stine Skipnes)

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Mosjøen Næringsforening fyller 125 år. Det feires med fotoutstilling – og moteoppvisning med undertøy.

DEL

"Handel og vandel gjennom 125 år" begynner å ta form på Jacobsenbrygga i Mosjøen. Katrine Remmen og fotograf Bjørnar Pedersen har jobbet fram utstillinga som er en blanding av nye og gamle fotografier. Samtidig har de gjort et dypdykk i arkivet for å finne historien bak de ulike forretningene. Utstillinga er delt inn i åtte bolker med tema som håndverk, biler, kvinnelige gründere og overgangen fra disk til snarkjøpbutikker.

– Jeg synes utstillinga er grei i forhold til hvor mye vi hadde i begynnelsen. Alle finner noe de kan kjenne seg igjen i. Lokalet her er kjempebra, og vi skal bruke montere med ulike gjenstander i tillegg til bildene, sier Remmen.

Mulkt til fattigkassen

Åpninga er onsdag 19. september. Arrangementet starter på Kulturverksted. Programmet er ikke komplett enda, men det ligger an til musikalske innslag, lysbildeframvisning og intervju med blant andre æresmedlem Ottar Stuvland. Så går turen Jacobsenbrygga. Utstillinga skal gi publikum en forståelse av historien fra da handelsstandforeninga ble stiftet i 1882 og fram til i dag.

– Men vi fant ingen bilder fra Guni som fyller 45 år. Derfor blir det motevisning med gammelt og nytt undertøy i stedet, forteller Remmen.

Det var Andreas Bech Jürgensen som tok initiativet til å stifte Mosjøen Handelsstandforening i 1882. Mosjøen håndverk- og industriforening kom på banen i 1889. Foreningene ble slått sammen i 2001. Den første loven i handelsstandforeninga ble lagd som en kontrakt med felles pris og salgsbetingelser. Det var dårlige tider og flere av de handlende solgte varene til priser som ikke var regningssvarende. Varene som nevnes i kontrakten er mel og grynvarer, petroleum, rulletobakk, bomulls- og snellegarn, sirup og bayerøl.

– De som brøt kontrakten måtte betale en mulkt på 50–200 kroner til Mosjøen fattigkasse, forteller Bjørnar Pedersen. Han er evig takknemlig for tilgangen på lokale historiske kilder som protokoller, bygdebøkene og Far etter fedrane.

Reklame

Reklame og utstilling var viktig for å få fortgang i omsetninga. Og med masseproduksjon av varer måtte man selge på en annen måte.

– Det handler om en slags drøm om å eie ting, at det vil gjøre deg lykkelig, akkurat som reklamen er i dag. Er problemet at du mangler noe, vil alt løse seg bare du får den rette varen, forklarer Remmen. Hun viser til utviklinga fra tradisjonelle vindusutstillinger til kjøpesenterbutikker. Med store vinduer blir nærmest hele butikken på utstilling.

– Mosjøen hadde veldig sterke impulser utenfra, med mange handelsreisende, supplerer Pedersen. Etter hvert forsvant håndverkerne mer og mer, og det fleste varene ble produsert av maskiner.

– Men spesielt gullsmed Rørvik har beholdt håndverkstradisjonen hele veien, sier Pedersen. Brandth, Baadstrand, Fritz Jakobsen, BT Lund og Mosjøen skotøymagasin er også forretninger mange har et forhold til. Duoen på Jacobsenbrygga har funnet flere annonser fra Helgeland Tidende og Nordlands Framtid. Karl Jacobsens enke frister blant annet med "utstyr til speidergutter, nogle bundler hesjetraud, konfirmationskjoletøier, sommerundertøi, haarkamme og kjæks i mange kvaliteter". Hun bød også på "mursten, bark og næver, nye herreregnkapper og dameregnkapper i stort utvalg". Lydia Olsrud annonserte med 18 appelsiner for 1 krone: "Jeg har vært heldig iår å få hjem et parti søte gode apelsiner, til nevnt priser. På grunn av krig og vanskeligheter er de en smule dyrere enn ifjor".

Artikkeltags